Wybór ciasta na ten weekend był bardzo łatwy. Dzisiaj oberwaliśmy czarną porzeczkę, więc zaraz upiekłam ucierane ciasto jogurtowe z porzeczkami. Mniam!
Ciasto wyszło mi bardzo wilgotne i smaczne. Zjadłam aż trzy kawałki! Takie dobre było!
Przepis na ucierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami
Składniki:
20 porcji
- 4 ½ dl mąki
- 3 dl cukru
- 150 g masła, miękkiego
- 4 jajka
- 1 dl jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 dl czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
- szczypta soli
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku podczas ubijania.
- Dodaj ekstrakt waniliowy .
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj lekko z masą jajeczną
- Dodaj jogurt a na końcu czarne porzeczki.
- Wlej ciasto do podłużnej formy wyłożonej pergaminem.
- Piecz ciasto w piekarniku na 160 ° C (termoobieg), około 40 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia , a potem posyp cukrem pudrem.
2 komentarze
na oko widzę, że ciacho fenomenalne, bo wilgotne! a takie ciasta kocham:D
ale ładne :)