Bardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami, które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki i jagody. Po przyjściu do domu od razu wzięłam się za ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a to za sprawą kokosowego cukru.
Ostatnio mieliśmy dyskusję w pracy co takiego dobrego może być w nierafinowanym, organicznym cukrze. Cukier jak każdy….nie, nie właśnie, że nie! Cukier kokosowy w porównaniu do zwykłego cukru ma o wiele niższą wartość glykemiczną, a poza tym jest bogaty w witaminy i minerały. Kokosowy cukier jest produkowany z kwiatów drzewa palmowego i ma bardzo fajny smak podobny do karmelu. Idealny cukier do ciasta z owocami.
Ciasto z nektarynkami i jagodami
Składniki:
150 g masła, miękkiego
200 g kokosowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
200 g pszennej mąki
2 nektarynki
150 ml jagód
2 łyżki cukru pudru do posypania
Utrzyj masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując masę. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy mieszając łyżką. Rozprowadź masę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój nektarynki w plasterki i wciśnij w ciasto. Posyp całość jagodami, lekko dociśnij. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC (u mnie termoobieg)przez 30 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
6 komentarzy
Wypieki z nektarynkami są mega pyszne! Mniam :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
witam
czy moze Pani powiedziec jakich rozmiarow foremek do pieczenia uzywa w przespisach? dziekuje
Foremka do tarty o średnicy 25 cm. Ciasto nie jest zbyt wysokie.
Też uwielbiam takie ciasta ,z sezonowymi owocami to już cudo .Pierwsze słyszę o cukrze kokosowym.
Ale wspaniałe ciacho. Lubię jak jest dużo owocòw. Z chęcią się częstuje kawałkiem :-)
bardzo lubię takie ciasta