Ciasto marchewko cukiniowe z pistacjami…i pysznym sosem z twarożku, dodatkowo posypane pistacjami. Ciasto marchewkowe od dawna jest moim ulubionym wypiekiem na brzydką pogodę. Piękny złoty kolor rozwesela, prawda! Podobnie działa na mnie ciasto cukiniowe! Dlatego aby zażyć podwójnej dozy szczęścia upiekłam ciasto marchewkowo cukiniowe.
Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem z serka philadephia. Tym razem użyłam zmielonego twarogu na sernik. Smak kremu niewiele się różnił od tradycyjnego ale rozpłynął się. Zamiast kremu praktycznie wyszedł gęsty sos…I wiecie co, fajnie było polać nim ciasto i dodatkowo posypać pistacjami. Ciasto jest wilgotne, cudownie aromatyczne. Gorąco polecam! A jeśli macie ochotę na same marchewkowe to skorzystajcie z przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami pekan.
Ciasto marchewkowo cukiniowe
foremka z kominkiem o pojemności 1,5l
Składniki:
300 g pszennej mąki
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody spożywczej
½ łyżeczki soli
125 ml stopionego masła
3 jajka, medium
100 ml syropu klonowego
1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego
180 g muscovado cukru
70 g cukru
120 g marchewki, grubo pokrojonej
130 cukini, utartej
35 g obranych pistacji + 4 łyżki do posypania
Sos serowy
300 g twarogu
100 g masła
100 g cukru pudru
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka wymieszaj z solą, cukrem, waniliowym cukrem, syropem klonowym oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dodaj rozdrobnioną marchewkę (użyłam malaksera) i utartą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszaj mokre składniki z suchymi i wyłóż do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj krem. Zmiksuj twaróg z cukrem i masłem. Polej sosem ostygnięte ciasto i oprósz grubo pokrojonymi pistacjami. Sos można postawić obok ciasta jeśli ciasto nie będzie zjedzone od razu. Polane sosem ciasto należy przechowywać w lodówce.
8 komentarzy
Narobiłaś mi Gosiu ochoty tym ciasteczkiem :) pysznie wygląda
Aniu do roboty Kochana!
mniam! chętnie bym się poczęstowała:)
Polecam!
Intrygujący pomysł, lubię ciasto marchewkowe, ale z dodatkiem cukinii jeszcze nie jadłam :)
Zawsze coś nowego…
Niedawno robiłyśmy ciasto marchewkowe a teraz znów mamy nie nie ochotę :D Z pistacjami zrobimy na pewno :)
Polecam!