Ciasto marchewkowo cukiniowe z pistacjami

Ciasto marchewko cukiniowe z pistacjami…i pysznym sosem z twarożku, dodatkowo posypane pistacjami. Ciasto marchewkowe od dawna jest moim ulubionym wypiekiem na brzydką pogodę. Piękny złoty kolor rozwesela, prawda! Podobnie działa na mnie ciasto cukiniowe! Dlatego aby zażyć podwójnej dozy szczęścia upiekłam ciasto marchewkowo cukiniowe.

ciasto marchewkowo cukiniowe

Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem z serka philadephia. Tym razem użyłam zmielonego twarogu na sernik. Smak kremu niewiele się różnił od tradycyjnego ale rozpłynął się. Zamiast kremu praktycznie wyszedł gęsty sos…I wiecie co, fajnie było polać nim ciasto i dodatkowo posypać pistacjami. Ciasto jest wilgotne, cudownie aromatyczne. Gorąco polecam! A jeśli macie ochotę na same marchewkowe to skorzystajcie z przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami pekan.

ciasto marchewkowe z cukinia

Ciasto marchewkowo cukiniowe

Składniki:

foremka z kominkiem o pojemności 1,5l

300 g pszennej mąki

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody spożywczej

½ łyżeczki soli

125 ml stopionego masła

3 jajka, medium

100 ml syropu klonowego

1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego

180 g muscovado cukru

70 g cukru

120 g marchewki, grubo pokrojonej

130 cukini, utartej

35 g obranych pistacji + 4 łyżki do posypania

Sos serowy

300 g twarogu

100 g masła

100 g cukru pudru

ciasto marchewkowo-cukiniowe

Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka wymieszaj z solą, cukrem, waniliowym cukrem, syropem klonowym oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dodaj rozdrobnioną marchewkę (użyłam malaksera) i utartą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszaj mokre składniki z suchymi i wyłóż do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Przygotuj krem. Zmiksuj twaróg z cukrem i masłem. Polej sosem ostygnięte ciasto i oprósz grubo pokrojonymi pistacjami. Sos można postawić obok ciasta jeśli ciasto nie będzie zjedzone od razu. Polane sosem ciasto należy przechowywać w lodówce.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *