Kofte z jagnięciny-pyszny obiad na patyku

Kofte z jagnięciny… Przygotowując dzisiejszy obiad podskakiwałam z radości jak marionetka. Jak ja lubię orientalne obiady! Porcja mielonej jagnięciny z aromatycznymi przyprawami smakuje niesamowicie. Jagnięcina czyli młoda baranina jest o wiele lepsza w smaku niż baranina. Dlatego bardziej przepadam za jagnięciną. Na baraninę kuszę się, kiedy wiem, że przyrządzał ją profesjonalista. Kofte z jagnięciny leży w zakresie moich kulinarnych umiejętności. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Pyszny obiad na patyku. przygotowanie tego obiadu nie kończy się na mięsie. Ważne są również dodatki. Przygotowałam dip z ciecierzycy i pieczonej papryki, bulgur, plasterki zielonego ogórka i zieloną sałatkę z pietruszki i czerwonej cebuli. Właśnie dlatego lubię orientalną kuchnię, prosta i kolorowa.

kofta z jagnięciny

przepis na jagnięcinę

Kofte z jagnięciny

Składniki:

na 4-6 porcji

1kg mielonego z jagnięciny

2 duże cebule

1 łyżeczka czerwonej papryki

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

¾ łyżeczki chili w proszku

¾ łyżki soli

Dip z ciecierzycy

100 g ugotowanej ciecierzycy

1 pieczona papryka

1 łyżeczka świeżo zgniecionego kminu rzymskiego

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

Sałatka

1 czerwona cebula

50 g liści pietruszki

kofta_przepis

Obierz cebulę i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i zmiksuj w malakserze. Do cebuli dodaj przyprawy, sól i wymieszaj z mieloną jagnięciną. Dokładnie wymieszane mięso wstaw do lodówki na dwie godziny. Namocz 16 drewnianych patyczków. Obklej patyczki mięsem i grilluj na patelni grillowej. Ja grillowałam na elektrycznym grillu około 4 minut, obracając kofta co pół minuty. Ugotuj bulgur na sypko. Upieczoną i oczyszczoną paprykę zmiksuj z ciecierzycą , oliwą i przyprawami. Warto uprażyć nasiona kminu i dopiero je zmiksować. Pietruszką pokrój grubo – użyj jedynie liście. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj pietruszkę z cebulą. Ułóż sałatkę na talerzu, a na wierzchu ułóż upieczone kofte. Podaj kofte z bulgur dipem, ogórkiem i sałatką.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *