Bułki z grahamką i żurawiną

Bułki z grahamką i żurawiną…Kolejny przegląd w kuchni zaowocował w wypieki na bułki z grahamką. Małżonek robił listę na zakupy, więc był ciekawy, czy wystarczy mi mąki do przyszłego tygodnia. Okazało się, że grahamka powoli mi się kończyła. Została umieszczona na liście, a z reszty upiekłam bułeczki na śniadanie. Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki z grahamką upiekłam na drożdżach.

Grahamki to idealne bułeczki na śniadanie. Jeszcze ciepłe lubię je posmarować twarożkiem i polać syropem klonowym. Obkładam kanapkę bananem i posypuję pistacjami. Prosto i smacznie!

bułki z grahamką

grahamki_przepis

grahamki_kanapki

bulki_przepis

Bułki z grahamką

Składniki:

15 bułek

200 g mąki grahamki

750 g pszennej mąki chlebowej

50 g świeżych drożdży

1 łyżka soli

750-800 ml zimnej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżka miodu

100 g suszonej żurawiny

domowe bułki

Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj miód i oliwę, wymieszaj. Dodaj obie mąki i zarób elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera z hakiem. Kiedy mąka połączy się z drożdżami wsyp sól i żurawinę. Zarabiaj do połączenia składników, około 15 minut. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 15 równych porcji, około 125 gram każda. Zrób z nich okrągłe bułki lub zachowaj ich rustykalny kształt po odkrojeniu. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie dodatkowo na termoobieg (bez termoobiegu według możliwości piekarnika). Wyrośnięte bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *