Bułki z grahamką i żurawiną…Kolejny przegląd w kuchni zaowocował w wypieki na bułki z grahamką. Małżonek robił listę na zakupy, więc był ciekawy, czy wystarczy mi mąki do przyszłego tygodnia. Okazało się, że grahamka powoli mi się kończyła. Została umieszczona na liście, a z reszty upiekłam bułeczki na śniadanie. Domowe pieczywo jest przepyszne, choć jest wiele piekarni, gdzie można znaleść naprawdę dobre pieczywo i to na zakwasie i na drożdżach. Zakwas wykończyłam przed świętami i jakoś zapomniałam nastawić nowy, więc bułki z grahamką upiekłam na drożdżach.
Grahamki to idealne bułeczki na śniadanie. Jeszcze ciepłe lubię je posmarować twarożkiem i polać syropem klonowym. Obkładam kanapkę bananem i posypuję pistacjami. Prosto i smacznie!
Bułki z grahamką
Składniki:
15 bułek
200 g mąki grahamki
750 g pszennej mąki chlebowej
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
750-800 ml zimnej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
100 g suszonej żurawiny
Drożdże rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj miód i oliwę, wymieszaj. Dodaj obie mąki i zarób elastyczne ciasto. Ja robię to przy pomocy miksera z hakiem. Kiedy mąka połączy się z drożdżami wsyp sól i żurawinę. Zarabiaj do połączenia składników, około 15 minut. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 15 równych porcji, około 125 gram każda. Zrób z nich okrągłe bułki lub zachowaj ich rustykalny kształt po odkrojeniu. Układaj bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie dodatkowo na termoobieg (bez termoobiegu według możliwości piekarnika). Wyrośnięte bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce.
10 komentarzy
Właśnie wczoraj zjadłyśmy nasze ostatnie bułki owsiane z dynią także czas na nowe :) Te z żurawiną wyglądają przepysznie :)
Warto je wypróbować!
Świeże bułeczki ma śniadanie, czy może być coś lepszego? Dla mnie jeszcze dodatek twarogu i konfitury i to jest pełnia śniadaniowego szczęścia 😊
Japp!!!!
Muszę w końcu podjąć się upieczenia takich bułek;)
Naprawdę fajny dodatek w postaci tej żurawiny :)
Tak,polecam!
Ciekawy pomysł na bułeczki. :)
Zawsze coś innego!
Wygląda smakowicie :D