Greckie kotlety cukiniowe to nic inne jak lekko pikantne kotlety z zielonej cukinii, feta i mięty. Są smaczne i pożywne. Moja propozycja podania to bulgur ugotowany na sypko i grecki jogurt doprawiony przyprawą zaatar oraz czerwona cebula. Tym obiadem wzbudziłam ostatnio poruszenie wśród znajomych. Greckie kotlety cukiniowe cieszyły się niesamowitą popularnością. Jest to prosty w przyrządzeniu i tani obiad. Kotlety cukiniowe można z powodzeniem wykorzystać do burgerów.
Greckie kotlety cukiniowe
Składniki:
12 sztuk
250 g zielonej cukinii
3 gałązki mięty
2 duże jajka
100 g mąki
sól i pieprz do smaku
150 g greckiego sera feta
sól i pieprz do smaku
ghee do smażenia
Do podania
200 ml greckiego jogurtu
1 czerwona cebula
1 lyżka przyprawy zaatar, tutaj przepis
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Feta zgnieć widelcem i dodaj do cukinii. Pokrój miętę. Wbij jajka, wsyp mąkę, posól i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Rozgrzej ghee na patelni i smaż średniej wielkości kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Smaż w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się równo zrumieniły. Ugotuj bulgur na sypko. Dopraw jogurt zaatar i pokrój cebulę w krążki.
13 komentarzy
Placuszki są pyszne. Miałam już okazję jeść podobne i naprawdę mi smakowały.
Miłego dnia.
Wzajemnie Elu!
Takiego dania jeszcze nie próbowałam. Z miłą chęcią zasmakuję ten przepis!
Bardzo różne placuszki cukiniowe piekłam albo smażyłam, ale z serem feta jeszcze nie. Czas nadrobić zaległości:)
A ja często dodaję feta do placków zwłaszcza jeśli robię je na wytrawnie…
Uwielbiam cukinię i dania z cukinii :)
Super!
Robię podobne placki z cukinii :) Ależ bym zjadła.
Takich kotletów z cukinii jeszcze nie próbowałam. Podobają mi się i na pewno kiedyś wypróbuję :)
Takie kotleciki mogłybyśmy jeść nawet solo :)
O tak!
fajne lekkie danie
Bardzo lubię placki z cukinii, więc takie kotleciki na pewno też będą mi smakować :)