Greckie kotlety cukiniowe

Greckie kotlety cukiniowe to nic inne jak lekko pikantne kotlety z zielonej cukinii, feta i mięty. Są smaczne i pożywne. Moja propozycja podania to bulgur ugotowany na sypko i grecki jogurt doprawiony przyprawą zaatar oraz czerwona cebula. Tym obiadem wzbudziłam ostatnio poruszenie wśród znajomych. Greckie kotlety cukiniowe cieszyły się niesamowitą popularnością. Jest to prosty w przyrządzeniu i tani obiad. Kotlety cukiniowe można z powodzeniem wykorzystać do burgerów.

greckie kotlety cukiniowe

Greckie kotlety cukiniowe

Składniki:

12 sztuk

250 g zielonej cukinii

3 gałązki mięty

2 duże jajka

100 g mąki

sól i pieprz do smaku

150 g greckiego sera feta

sól i pieprz do smaku

ghee do smażenia

Do podania

200 ml greckiego jogurtu

1 czerwona cebula

1 lyżka przyprawy zaatar, tutaj przepis

kotlety cukiniowe_przepis

Cukinię zetrzyj na tarce o  dużych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Feta zgnieć widelcem i dodaj do cukinii. Pokrój miętę. Wbij jajka, wsyp mąkę, posól i dopraw pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Rozgrzej ghee na patelni i smaż średniej wielkości kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Smaż w niezbyt wysokiej temperaturze, aby się równo zrumieniły. Ugotuj bulgur na sypko. Dopraw jogurt zaatar i pokrój cebulę w krążki.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.