Zielony omlet z rumianymi pieczarkami

Zielony omlet to nic innego jak szpinakowy omlet. Bardzo lubię omlety na śniadanie i dzisiaj usmażyłam sobie zielony omlet, który świetnie smakował z rumianymi pieczarkami. Lubicie takie śniadanie? Ja bardzo! uwielbiam smażyć omlety właśnie cieniutkie, żeby można je było zwinąć jak naleśniki. To fajne śniadanie zwłaszcza kiedy omlet jest świeżo usmażony. W tym omlecie znajdzie szpinak i cheddar. Jeśli akurat nie macie szpinaku to możecie dodać koper, natkę pietruszki czy jarmuż. Przepis na zielony omlet daje swobodną możliwości wyboru składników.

szpinakowy omlet

zielony omlet szpinakowy

Szpinakowy omlet

Składniki:

na 4 porcje

4 jajka

2 białka

3 łyżki śmietanki

½ łyżeczki soli

50 g świeżego szpinaku

40 g utartego cheddar

masło do smażenia

Do podania

250 g brązowych pieczarek

1 gałązka świeżego rozmarynu

sól i pieprz do smaku

2 dymki ze szczypiorem

czerwone chili, opcjonalnie

sałata, mieszana

przepis na omlet

Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z solą jajka, białka i utarty cheddar. Masło rozpuść na patelni i usmaż 4 omlety o średnicy 20 cm. Smażenie zacznij od niskiej temperatury, a pod koniec lekko podkręć. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pieczarki pokrój. Ja lubię duże kawałki, więc pokroiłam na ćwiartki. Zrumień pieczarki w wysokiej temperaturze, grzyby mają się smażyć, a nie dusić. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Na każdy omlet nałóż porcję pieczarek i zwiń. Omlety podaj z sałatą, posypane pokrojoną w piórka dymką i ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *