Zielony omlet to nic innego jak szpinakowy omlet. Bardzo lubię omlety na śniadanie i dzisiaj usmażyłam sobie zielony omlet, który świetnie smakował z rumianymi pieczarkami. Lubicie takie śniadanie? Ja bardzo! uwielbiam smażyć omlety właśnie cieniutkie, żeby można je było zwinąć jak naleśniki. To fajne śniadanie zwłaszcza kiedy omlet jest świeżo usmażony. W tym omlecie znajdzie szpinak i cheddar. Jeśli akurat nie macie szpinaku to możecie dodać koper, natkę pietruszki czy jarmuż. Przepis na zielony omlet daje swobodną możliwości wyboru składników.
Zielony omlet szpinakowy
Składniki:
na 4 porcje
4 jajka
2 białka
3 łyżki śmietanki
½ łyżeczki soli
50 g świeżego szpinaku
40 g utartego cheddar
masło do smażenia
Do podania
250 g brązowych pieczarek
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz do smaku
2 dymki ze szczypiorem
czerwone chili, opcjonalnie
sałata, mieszana
Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z solą jajka, białka i utarty cheddar. Masło rozpuść na patelni i usmaż 4 omlety o średnicy 20 cm. Smażenie zacznij od niskiej temperatury, a pod koniec lekko podkręć. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pieczarki pokrój. Ja lubię duże kawałki, więc pokroiłam na ćwiartki. Zrumień pieczarki w wysokiej temperaturze, grzyby mają się smażyć, a nie dusić. Dopraw solą i pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Na każdy omlet nałóż porcję pieczarek i zwiń. Omlety podaj z sałatą, posypane pokrojoną w piórka dymką i ewentualnie chili jeśli lubisz na ostro. Smacznego!
4 komentarze
Hmmmmm pyszności, raz juz robiłam takie szpinakowe naleśniki :) i fajnie smakują i fajnie wyglądają :)
Dla mnie to fajny sposób na wprowadzenie szpinaku do codziennej diety
Ale to wiosennie wygląda. Czysta pychota :)
Może i wiosna na talerzu za oknem jednak inna bajka…