Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym

Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka ze zrumienioną tartą bułką na maśle to był przysmak lata. Obrywałam fasolkę z babcią, pyszną i ekologiczną, która od razu wędrowała do garnka. Przyrządzenie fasolki jest proste. Wystarczy ją ugotować, a następnie wymieszać ze zrumienioną na maśle bułką i dodatkowo posypać cukrem. Tak przyrządzały fasolkę moje obie babcie, mama i ja, do niedawna. Odkryłam, że fasolka ze zrumienionymi migdałami i orzechami oraz polana klonowym syropem smakuje o wiele lepiej. To danie zawiera wystarczającą ilość białka, błonnika i tłuszczowych kwasów. Z powodzeniem można obyć się bez mięsa.

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa zajmowała sporą część ogrodu babci. Oprócz warzyw babcia hodowała kwiaty jak żółte i pomarańczowe jeżówki. Jeżówki to jedyne kwiaty, które przeżyły suszę w moim ogrodzie. Są piękne i wabią mnóstwo owadów co zauważyłam robiąc dzisiaj zdjęcia.

fasolka szparagowa przepis

Fasolka szparagowa

Składniki:

na 4 porcje

1 kg fasolki szparagowej, żółtej

100 zmielonych migdałów

100 g masła

50 g włoskich orzechów lub migdałów

kolendra do dekoracji

syrop klonowy do polania

fasolka szparagowa

Obetnij końcówki fasoli i gotuj w lekko osolnej wodzie około 25 minut. Odcedź fasolkę z wody. Na patelni rozgrzej masło, dodaj zmielone migdały i część grubo pokrojonych orzechów. Smaż aż migdały i orzechy się zrumienią. Uważaj aby orzechy się nie przypaliły. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Wyłóż fasolkę na półmisek, posyp resztą orzechów, kolendrą i polej syropem klonowym.

 

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.