Fasolka szparagowa z orzechami i syropem klonowym to moje obowiązkowe danie na lato. Od dzieciństwa uwielbiam fasolkę szparagową. Babcia zawsze miała fasolkę w ogródku. Gotowana fasolka ze zrumienioną tartą bułką na maśle to był przysmak lata. Obrywałam fasolkę z babcią, pyszną i ekologiczną, która od razu wędrowała do garnka. Przyrządzenie fasolki jest proste. Wystarczy ją ugotować, a następnie wymieszać ze zrumienioną na maśle bułką i dodatkowo posypać cukrem.
Tak przyrządzały fasolkę moje obie babcie, mama i ja, do niedawna. Odkryłam, że fasolka ze zrumienionymi migdałami i orzechami oraz polana klonowym syropem smakuje o wiele lepiej. To danie zawiera wystarczającą ilość białka, błonnika i tłuszczowych kwasów. Z powodzeniem można obyć się bez mięsa.
Fasolka szparagowa zajmowała sporą część ogrodu babci. Oprócz warzyw babcia hodowała kwiaty jak żółte i pomarańczowe jeżówki. Jeżówki to jedyne kwiaty, które przeżyły suszę w moim ogrodzie. Są piękne i wabią mnóstwo owadów co zauważyłam robiąc dzisiaj zdjęcia.
Fasolka szparagowa
na 4 porcje
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej, żółtej
100 zmielonych migdałów
100 g masła
50 g włoskich orzechów lub migdałów
kolendra do dekoracji
syrop klonowy do polania
Obetnij końcówki fasoli i gotuj w lekko osolnej wodzie około 25 minut. Odcedź fasolkę z wody. Na patelni rozgrzej masło, dodaj zmielone migdały i część grubo pokrojonych orzechów. Smaż aż migdały i orzechy się zrumienią. Uważaj aby orzechy się nie przypaliły. Dodaj fasolkę i wymieszaj. Wyłóż fasolkę na półmisek, posyp resztą orzechów, kolendrą i polej syropem klonowym.
17 komentarzy
super sprawa, zamiast bułki tartej orzechy.
Też tak myślę!
Gosiu bardzo fajny pomysł na fasolkę, jadłam kiedyś z masłem orzechowym i bardzo mi smakowała :-)
Z masłem orzechowym na pewno spróbuję następnym razem!
Fasolki w takiej wersji jeszcze nie jadłam! Chętnie spróbuję ;)
Polecam!
Uwielbiam fasolkę szparagową :) Pyszny pomysł :)
Dziękuję Aniu!
Jako miłośnik fasolki czuję się mocno zainteresowana tym przepisem :) W takiej wersji jeszcze jej nie jadłam!
Polecam! Zawsze coś innego a przy tym fasolka jest bardzo smaczna!
takiej fasolki jeszcze nie robiłam; fajny pomysł
Polecam wypróbować!
Fasolka z syropem klonowym..to musi być na prawdę dobre!
Fasolka kojarzy mi się z wakacjami. Chętnie zrobię ją z syropem klonowym
To dla nas szok! Nigdy nie jadłyśmy fasolki na słodko :D To musi być intrygujący smak :D
Bardzo fajny przepis, nie wiedziałam że do fasolki szparagowej można dodać syrop klonowy.
Można!