Sałatka na ciepło to moje ulubione danie do pracy i nie tylko. Prosta sałatka to moje ulubione danie o każdej porze dnia. W praktyce to sałatka z resztek obiadowych. Do sałatki wykorzystałam resztki smażonego kurczaka, które połączyłam z warzywami. Normalnie zadowoliłabym się sałatką z rukolą, pomidorem i może papryką, ale dzisiaj miałam ochotę na kalafiora i fasolkę. Sałatka na ciepło z jesiennymi warzywami i kurczakiem jest pyszna i pożywna.
Sałatka na ciepło
Składniki:
na 2 porcje
½ małego kalafiora
300 g zielonej fasolki,
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
300 g smażonego lub pieczonego kurczaka
połówka granatu
Nastaw piekarnik na 180ºC. Podziel kalafior na małe różyczki.Ułóż na blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i przyprawy. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. Wylej dressing na podpieczone warzywa, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na jeszcze na 10 minut. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki, podgrzej i wymieszaj z warzywami. Rozdziel sałatkę do misek. Posyp pestkami granatu. Smacznego!
9 komentarzy
Uwielbiam takie cuda z resztek obiadowych!
Ja też! zawsze można coś wymyślić, nic się nie zmarnuje!
Wspaniała sałatka kochana :-)
Dziękuję Marzenko!
Pyszna sałatka :) Takie lubię :)
Talerz pyszności!!! Takie lubię :)
Fantastyczna propozycja, idealnie dobrane przyprawy, super :)
Uwielbiam fasolkę szparagową :)
Wszystkie składniki lubię, a sałatki na ciepło to chyba nigdy nie jadłam…;)