Jak co roku u mnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ziemniaczanej sałatki. W tym roku zamierzam zrobić bardzo aromatyczną ziemniaczaną sałatkę w stylu hinduskim. Tego typu sałatkę robię na ogół na ciepło. Sałatkę można podać jako przystawkę do pieczonej jagnięciny lub kurczaka. Domyślacie się, że będzie aromatycznie i ostro! Lista składników jak zwykle długa. Czym byłaby hinduska kuchnia bez tych wspaniałych, aromatycznych przypraw?
Do sałatki z powodzeniem można wykorzystać resztki ziemniaków. Ja ugotowałam ziemniaki w mundurkach.
Sałatka ziemniaczana po hindusku
Składniki:
5 porcji
1 kg ziemniaków
250 g koktajlowych pomidorów
1 łyżeczka nasion włoskiego kopru
2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu
1 czerwone chili
1 zielone chili
1 łyżka suszonych liści curry
½ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
pęczek świeżej kolendry
Ugotuj ziemniaki w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków jeśli ugotowane w całości. Pokrój ziemniaki w ósemki. Pokrój chili w krążki. Nasiona przypraw upraż na patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć ziemniaki, chili i przyprawy. W rękach rozetrzyj suszone liście curry i dodaj do ziemniaków. W tym samym czasie upiecz pomidorki w piekarniku. Dodaj pomidory do sałatki, posiekany koriander i przypraw solą. Podaj sałatkę do sztuki mięsa np. do kurczaka.
5 komentarzy
Ale pysznie wygląda :-) zjadłabym z chęcią porcyjkę :-)
Dziękuję Marzenko
Wspaniale kusi kolorami
Gosia! rewelacja, kurcze chciałabym tak komponować smaki jak Ty, ale swoją przygodę z gotowaniem zaczęłam jakieś 3 miesiące temu więc dużo do powiedzenia nie mam ale danie to świetny pomysł na szybki obiad ja bym jeszcze tylko sięgnęła może po któryś z sosów develey, ostatnio królują w mojej kuchni i faktycznie są przepyszne ;)
sałatki ziemniaczane bardzo lubię a Twoja wersja bardzo mi się podoba