Sałatka ze szparagów, awokado i feta

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szparagi. Zawsze czekam z niecierpliwością na szparagi. Najszybciej pojawiają się te zielone. Przepis na szparagi to niewątpliwie pyszna sałatka. Poza tym szparagi to również fajna przystawka do mięsa. Sałatka szparagowa to typowa wiosenna sałatka, zielona i zdrowa. Lubię połączenie szparagów z awokado i feta. Słona feta, słodkie szparagi i tłuste awokado to sałatkowa kompozycja, którą można bardzo łatwo przygotować. Lekka sałatka na kolację.

przepis na szparagi

sałatka szparagowa

Przepis na szparagi – sałatka

Składniki:

na 2-4 porcje

250 g zielonych szparagów

50 g mieszanej sałaty

100 g feta, u mnie ser kozi

1 duże awokado

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

3 łyżki oliwy

2 łyżki  soku z cytryny

1 łyżka winnego octu

sól i czarny pieprz młotkowany do smaku

lekkie sałatki

Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty, po czym odcedź i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój zielony kolor. Opłukaj i osusz sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi się lekka emulsja. Polej sałatkę dresingiem. Smacznego!.

 

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *