Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na szparagi. Zawsze czekam z niecierpliwością na szparagi. Najszybciej pojawiają się te zielone. Przepis na szparagi to niewątpliwie pyszna sałatka. Poza tym szparagi to również fajna przystawka do mięsa. Sałatka szparagowa to typowa wiosenna sałatka, zielona i zdrowa. Lubię połączenie szparagów z awokado i feta. Słona feta, słodkie szparagi i tłuste awokado to sałatkowa kompozycja, którą można bardzo łatwo przygotować. Lekka sałatka na kolację.
Przepis na szparagi – sałatka
Składniki:
na 2-4 porcje
250 g zielonych szparagów
50 g mieszanej sałaty
100 g feta, u mnie ser kozi
1 duże awokado
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka winnego octu
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę w solą i wrzuć szparagi do wrzątku. Gotuj przez 4 minuty, po czym odcedź i opłukaj zimną wodą. Szparagi zachowają swój zielony kolor. Opłukaj i osusz sałatę. Ułóż na talerzy, a na niej szparagi, pokrojone na kawałki awokado. Pokrusz feta i posyp nim sałatkę. Pestki dyni i słonecznika upraż i posyp nimi sałatkę. Do małej buteleczki z korkiem wlej olej, sok z cytryny i winny ocet. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij buteleczkę i mocno wstrząśnij. Z dresingu zrobi się lekka emulsja. Polej sałatkę dresingiem. Smacznego!.
6 komentarzy
Patrząc na sałatkę poczułam pełnię wiosny :)
Taki był mój zamiar! Teraz jest pora na sałatki!
Wygląda pysznie, jednak aż tak za szparagami nie przepadamy :)
Naprawdę? Takie zdrowe! Ja uwielbiam i w sezonie jem prawie codziennie!
Nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków, jestem go ciekawa :)
No tak, to już czas na szparagi! Idę kupić :-)