Ostatnio jadłam pyszną sałatkę, która zainspirowała do zrobienia dzisiejszej sałatki. Jest to sałatka z ryżem owsianym, jajkiem i kaparami. Często używam różnych kasz do sałatek, a ryż owsiany przypomina w smaku nieco kaszę bulgur. Jak się domyślacie jest to sałatka na ciepło, która świetnie zdaje egzamin na obiad lub kolację.
Na rynku pojawiły się różnego rodzaju kasze i zboża , które można stosować zamiennie z ryżem. Ich wspólną cechą jest to, że posiadają o wiele więcej błonnika, niż ryż. Dlatego sałatka z ryżem owsianym jest sycącym na długo daniem. Sądzę, że mit, że sałatki to zielsko, po którym jest się szybko głodnym jest już dawno obalony. Na pewno w mojej kuchni. Jadam sałatki przynajmniej dwa razy w tygodniu, zawsze jestem najedzona i czuję się wspaniale lekko.
W tej sałatce znajdziecie produkty spożywcze, które na pewno macie pod ręką. Jeśli nie spotkaliście z ryżem owsianym zawsze możecie użyć bulgur lub pszenicy jak kamut. Do sałatki dodałam jajko na miękko, ale z powodzeniem możecie usmażyć jajko sadzone lub zjeść sałatkę z jajkiem poszetowym.
Smacznym akcentem w tej sałatce są smażone kapary i grzanki z bagietki na zakwasie. Jeśli lubicie sałatki, to polecam skorzystać z przepisu poniżej.
Sałatka z ryżem owsianym
2 porcje
Składniki:
150 g ryżu owsianego
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego kopru
30 g kaparów w zalewie
2 – 3 jajka
4 kromki z bagietki
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego
sól morska do smaku
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść rukoli lub innej sałąty
Wsyp ryż owsiany do małego rondelka. Wlej 200 ml wody, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj ryż pod przykryciem przez 12 minut. Pokrój cebulę i czosnek. Zeszklij na oliwie, po czym dodaj kapary. Smaż aż kapary lekko się zrumienią. Dodaj ryż i wymieszaj.
Porwij kromki bagietki na kawałki i zrumień na patelni na łyżce oliwy. Jajka ugotuj na miękko i przekrój na pół.Na talerzu ułóż porcję ryżu. Na wierzchu połóż rukolę i przekrojone na pół jajka. Jajka posyp pieprzem i solą morską. Posyp danie koprem i grzankami. Podawaj sałatkę z kwaśną śmietaną. Smacznego!