Kto lubi brokuły? Ja bardzo! Na ogół jem brokuły blanszowane ale tym razem przyrządziłam brokułowy slaw ze świeżych brokułów. Brokułowy slaw czyli sałatka z brokułami to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Jest smaczna i prosta w przyrządzeniu. Zielona, zdrowa, pełna orzechów i rodzynek. Pyszna sałatka gdzie praktycznie wykorzystałam cały brokuł. Grubą łodygę tnę na cienkie paski. Zawierają one błonnik, a ten wiadomo sprzyja przemianie materii. Brokuły są delikatne w smaku. Czasami wolę je od kalafiora. Przyrządzam je na wiele sposobów z makaronem lub gotuję brokułowy krem.
Sałatka z brokułu bardzo mi przypadła do smaku. Po raz pierwszy wypróbowałam brokuł z dressingiem na bazie majonezu. Polecam Wam jednak zrobić domowy majonez i przyprawić go gorczycą. Sądzę, że lekki posmak grubo mielonej gorczycy świetnie komponuje się ze świeżym brokułem.
Brokułowy slaw
Składniki:
na 2-3 porcje
1 brokuł, ok 400 g
100 g orzechów pekan lub włoskich
50 g rodzynek
1 mała czewrona cebula
5 łyżek domowego majonezu, tutaj przepis
50 ml śmietanki kremówki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i czarny pieprz do smaku
Upraż orzechy na suchej patelni. Grubo pokrój. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również grube łodygi, które wciąć mają biało zielony miąższ. Potnij brokuł przy pomocy malaksera. Użyj wkładki do szatkowania. Wymieszaj majonez z miodem, sokiem z cytryny i lekko ubitą kremówką. Wybór kremówki jest opcjonalny. Można wybrać kwaśną śmietanę lub mascarpone. Dodaj do brokułów orzechy, rodzynki i pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszaj z doprawionym majonezem na 15 minut przed podaniem.
2 komentarze
MMMM sałatka z brokułami :) To jest coś czego właśnie potrzebowałam :)
fajna sałatka! lubię takie z brokułami