Sałatka z makaronem na zimno to idealne danie na dzisiejszy upał. Moje najmłodsze dziecie skończyło podstawówkę w ty roku i po raz pierwszy pracuje w wakacje! Co prawda tylko trzy tygodnie ale zarobione pieniążki wystarczą na całkiem dobry komputer. Młodzież w tym roku nie mogła gorzej trafić, bo jest bardzo ciężko o pracę. Dlatego aby więcej młodzieży mogła pracować skrócono poszczególne prace do trzech, a nawet 2 tygodni, aby więcej dzieci mogło zarobić w wakacje i mieć jakieś zajęcie. Wiadomo, że te wakacje będą spędzone w domu ze względu na corona wirus. Lepiej więc aby młodzież miała jakieś zajęcie.
Dzisiaj na lunch moje dziecko jadło sałatkę z makaronem. Jest to sałatka przyrządzona praktycznie z resztek. Nawet zużyłam ostatni kawałek levain na ziołowe grzanki. Tak, tak sałatkę posypałam grzankami. Włosi bardzo często posypują dania z makaronem pangrattato lub właśnie grzankami. Całkiem fajna obcja, a sama sałatka zyskuje na smaku.
Sałatka z makaronem na zimno jest pyszna, kiedy dodaję do niej mnóstwo ziół. Wybór dobrej jakości makaronu również wpływa na smak sałatki ale nie przesadzam z makaronem. Nadaje on sałatce strukturę, ale ja wolę dodać więcej warzyw i mięsa. Ilość makaronu podana w przepisie w zupełności wystarczy na sałatkę makaronową dla czterech osób.
Sałatka z makaronem na zimno
4 porcje
Składniki:
150 g makaronu, waga sucha
100 g sałaty , u mnie sałata lodowa i jarmuż
1 mały ogórek
1 duży pomidor
mała puszka kukurydzy, 125 g
200 g pieczonego lub smażonego kurczaka, waga bez kości
100 g wędzonego boczku
1 mała czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki winnego octu
100 ml posiekanych ziół, u mnie natka pietruszki, koper i basilika
2 kromki chleba na zakwasie, może być czerstwy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka prowansalskich ziół, suszonych
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wsyp makaron do miski. Dodaj łyżkę oliwy i wymieszaj. Makaron nie będzie się sklejał. Pokrój ogórek, pomidor i cebulę w kostkę. Dodaj do makaronu. Dodaj odcedzoną kukurydzę, pokrojonego kurczaka i posiekane zioła.
Rozgrzej patelnię i usmaż boczek. Ostudź na ręczniku papierowym. Następnie pokrusz do sałatki. Wymieszaj oliwę z musztardą i winnym octem. Dopraw dressing solą, pieprzem i wymieszaj z sałatką. Na koniec pokrój w piórka sałatę lodową i jarmuż. Mój jarmuż był bardzo młody i kruchy, więc dodałam całe liście. Wymieszaj sałatkę z sałatą i jarmużem oraz drobnymi kawałkami parmezanu.
Następnie usmaż grzanki. Na patelni rozgrzej oliwę. Pokrój kromki chleba w kostkę i smaż na rumiany kolor. Grzanki powinny być chrupiące. Pod koniec smażenia posyp grzanki suszonymi ziołami. Nałóż sałatkę na talerze i posyp grzankami. Smacznego!