Przepisy na sałatki, lekkie sałatki, sałatki na ciepło, na obiad, na lunch czy na kolację to moja specjalność. Uwielbiam sałatki. Przyrządzam je w zależności od okazji i przeznaczenia. Jeśli jest to lunch do pracy czy obiad w domu będzie to sałatka na gorąco z dodatkiem kaszy czy makaronu. Na kolację wykorzystuję przepisy na sałatki, które zawierają więcej zieleniny i wystarczy dodać do nich jakieś źródło białka czy zmiksować prosty dressing.
Bardzo lubię sałatki z kaszą. Osobiście lubię kaszę gryczaną, nie stronię jednak od pęczaku czy bulguru. Często sięgam po komosę ryżową, którą za pewne znacie pod nazwą quinoa. Dzisiaj proponuję przepis na sałatkę z prażoną kaszą gryczaną, orzechami, nasionami, dynią, awokado i owczym serem feta. Sałatka jest przepyszna! Jest to bardzo dobrze zbalansowana sałatka pod względem zawartości białka, tłuszczu, błonnika i węglowodanów. Tych ostatnich staram się jeść jak najmniej, dlatego chętnie część kaszy wymieniam na chrupiące orzechy i nasiona, które najpierw prażę.
Lubię przyrządzać sałatki, bo dają mi one możliwość przyrządzenia smacznego posiłku dla całej rodziny. Poza tym nigdy nie wpadam w panikę, bo sałatki przyrządzam z produktów, które akurat mam pod ręką. Jeśli zabrakło mi włoskich orzechów mogę użyć laskowe lub pestki słonecznika czy dyni. Kalafior lub cukinię mogę zastąpić dynią…
Lubię przepisy na sałatki, które zawierają ser feta i awokado. Zaspokajają one zapotrzebowanie na białko i tłuszcze.Taka sałatka jest pożywna i zdrowa.
Przepisy na sałatki – sałatka z kaszy i dyni
4 porcje
Składniki:
60 g szpinaku
100 g gryczanej kaszy, u mnie prażona
400 g dyni piżmowej
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy
sól do smaku
1 duże awokado
200 g owczego sera feta
60 g laskowych orzechów
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
Dressing
2 łyżki musztardy, gruboziarnistej
½ czerwonej chili, drobno pokrojonej
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka świeżego tymianku,
1 łyżka świeżego oregano
sól i pieprz do smaku
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i gniazdka. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dynię i czebulę umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą, posyp solą i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na 30 minut. Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Orzechy i nasiona upraż na suchej patelni.
Wymieszaj ciepłą kaszę z gorącą dynią i cebulą oraz szpinakiem. Dodaj uprażone i grubo pokrojone orzechy, słonecznik i pestki dyni. Do ciepłej sałatki dodaj pokrojone awokado i ser. Zmiksuj dressing i polej nim sałatkę. Smacznego!
1 Komentarz
pyszna salatka :)