Pyszna sałatka na piknik

Maj plata figle w tym roku, ale dzisiaj jest fajny dzień idealny na piknik. Sałatka na piknik to moje ulubione danie, które smakuje ekstra smacznie na łonie natury. Sałatkę można zrobić dosłownie ze wszystkiego. Podstawą mojej jest sałatkowy mix oraz  mozzarella, pomidory koktajlowe i dymka wymieszane z jarmużowym pesto. Do tak przygotowanej sałatki można dodać kawałki pieczonego kurczaka lub tuńczyka jak w tym przepisie.

Sałatki są bardzo zdrowe i w modzie! Nic dziwnego! Latem zastępują obiad. Można w ten sposób zaoszczędzić mnóstwo czasu na gotowaniu podczas gorących wakacji, bo przyrządzenie sałatki to zaledwie 15 minut. Poza tym sałatka jest nieźle kaloryczna. Domowe pesto z jarmużu jest pełne witamin i minerałów. Awokado zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Oliwa z oliwek jest tak zdrowa, że osobiście dodaję ją do większości potraw w tym sałatek.

sałatka na piknik przepis codojedzenia

Sałatka to również świetny pomysł na szybkie i smaczne danie fit na obiad czy na kolację. Do sałatki polecam pesto lub prosty winegret. Ponieważ jest to sałatka wymieszana z tłustym sosem najlepiej spożyć ją od razu po przygotowaniu.

salatki_przepisy_wakacje_codojedzenia

Sałatka na piknik

4 porcje

Składniki:

2 awokado

150 g pomidorów koktajlowych

2 dymki

150 g mini mozzarella

3 łyżki pesto z jarmużu, tutaj przepis

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 puszka tuńczyka w zalewie

1 bagietka

50 ml oliwy do posmarowania

salatka_piknik_lato_tunczyk_pesto_awokado_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 200ºC. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, posmaruj je oliwą i zrumień w nagrzanym piekarniku. Grzanki można owinąć w folię aby były ciepłe, jeśli wybieracie się na piknik. Przygotuj dużą miskę. Pomidory i kuleczki mozzarella przekrój na pół. Dymkę pokrój w piórka. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od łupiny i pokrój w kostkę. Zmiksuj pesto, kliknij w link do przepisu. Zamiast jarmużowego pesto można użyć inne zielone pesto.

Dodaj pesto to pokrojonych składników, wlej oliwę, sok z cytryny, dopraw solą i wymieszaj. Następnie dodaj sałatkowy mix, tuńczyka odciśniętego z zalewy i wszystko delikatnie wymieszaj. Podaj sałatkę z grzankami. Smacznego!

 

2 komentarze

  • Brakuje mi teraz właśnie pikników. Wyjazdów z przyjaciółmi. Dobrze, że Polacy sobie tak dobrze z tym wszystkim poradzili. Dobrze ze używacie Państwo avocado. Niesie ze sobą bardzo dużo plusów. Chyba muszę dzisiaj wsiąść w samochód i kupić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *