Sałatka z pieczonych warzyw z mojego ogródka to pyszne danie na lunch do pracy lub kolację. Lubicie uprawiać ogródek, nawet taki malutki na balkonie? Zawsze cieszę się z moich upraw począwszy od świeżych, aromatycznych ziół, poprzez jarmuż i …nawet buraczki i marchewki. W tym roku zaszalałam, wiadomo wakacje w domu, więc postawiłam na ogródek i ekologiczne uprawy.
Wiecie jak smaczna jest ekologiczna rukola uprawiana w domowym ogródku? Polecam ją uprawiać każdemu kto lubi świeże i ekologiczne nowalijki. Ale wracając do sałatki to w jej skład wchodzą pieczone buraki i marchewka, które świetnie pasują z włoskimi orzechami. Do sałatki przygotowałam prosty winegret z dodatkiem kilka gałązek tymianku. Tymianek wyrósł mi w tym roku niesamowicie. Właśnie niedawno go obcięłam i drobno siekałam. Część tymianku ususzyłam, a resztę zamroziłam.
Świeżo zamrożone zioła są idealne do dressingów i sosów. Nic im nie brakuje. Są takie same jak ich świeże odpowiedniki. Sałatka z pieczonych warzyw polana winegretem jest przepyszna. Winegret to francuski dressing, idealny do sałatek na bazie warzyw, owoców czy sera feta. Taki sos można przygotować dosłownie w kilka minut. Ponieważ często jadam sałatki z winegretem przyrządzam porcję dressingu w butelce i przechowuję w lodówce. Na sałatkę zawsze mam ochotę zwłaszcza z własnej uprawy. Moje buraczki wyrosły na średniej warzywa. Według mnie takie medium buraczki smakują najlepiej, nie mniej w sałatce.
Uwielbiam lekkie sałatki na kolację lub po treningu. Nie czuję się obżarta ale najedzona. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na lekkie sałatki zwane to i ówdzie fit. Sałatka z awokado, zielona sałatka z tuńczyka czy sałatka z tofu to moje ostatnio dodane przepisy na sałatki. Nie przewiduję aby sałatki straciły na popularności, więc polecam kolejny przepis.
Sałatka z pieczonych warzyw
4 porcje
Składniki:
500 g buraków
2 marchewki
150 rukoli
50 g włoskich orzechów
Winegret
50 ml soku z cytryny
200 ml oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
2 łyżki winnego octu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka miodu
Zacznij od pieczenia warzyw. Nastaw piekarnik na 200ºC. Odetnij łodygi od buraków i ułóż je na blasze wraz z młodą marchewką. Piecz aż warzywa będą miękkie. Upieczone buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Pokrój marchewki na grube plasterki. Młodych marchewek radzę nie obierać, ponieważ skórka jest cienka i pełna błonnika. Ułóż warzywa i rukolę w misce.
Włoskie orzechy upraż na suchej patelni. Zamiast włoskich orzechów możesz z powodzeniem użyć orzechów pekan lub migdałów. Ta sałatka jest bardzo uniwersalna. Posyp sałatkę orzechami. Następnie przygotuj dressing. Użyłam małej butelki „oranżadzie”. Uwielbiam retro butelki z dawnych czasów. Umieść wszystkie składniki w butelce. Nie zapomnij o gałązkach tymianku. Zamknij butelkę i mocno wstrząśnij. Dressingu jest dużo więcej niż sałatki. Resztę przechowuj w lodówce. Przed użyciem wystarczy, że wystawisz dressing z lodówki na godzinę. Polej sałatkę winegretem i podaj z ulubionym chlebem np. pizza chlebem.