Prawda, że domowe pesto z bazylii jest najlepsze? Bardzo lubię zielone pesto z bazylii, które miksuję z różnymi orzechami. Najczęściej dodaję parmezan ale zdarzy mi się, że wybiorę manchego, który ma podobne właściwości, a więc jest twardym długo dojrzewającym serem. Bazylia w tym roku pięknie mi obrodziła. Rośnie cały czas ale już troszeczkę jest dla niej za zimno w nocy. Dlatego obcięłam wszystkie liście, a część łodyg wstawiłam do wody aby puściły korzenie. Tak, tak w taki sposób można rozmnażać bazylię.
Taką ilość bazylii mogłam tylko wykorzystać do pesto lub zamrozić. Jakoś nie za bardzo lubię suszoną bazylię, ale świeża czy mrożona bazylia bardzo mi smakuje. Pesto z bazylii przyrządziłam z włoskimi orzechami. Praktycznie każde orzechy lub nasiona pasują do pesto. Wiadomo tradycyjne pesto miksuje się z piniowymi orzechami, które tak naprawdę wcale nie są orzechami tylko nasionami. Ja używam orzechy i nasiona te, które akurat mam pod ręką. Sos i tak będzie smaczne.
Domowe pesto można zrobić ze wszystkiego. Zamiast bazylii możecie użyć rukoli lub zmiksować jarmużowe pesto. Macie pod dostatkiem natki pietruszki, zmiksujcie pesto pietruszkowe. Tego typu sos na zimno świetnie pasuje do mięsa z grilla, warzyw i feta. Możecie go również użyć jako marynaty lub po prostu wymieszać z twarożkiem. To wspaniały sos do makaronu lub sałatek.
Pesto z bazylii
około 0,5 l
Składniki:
200 g świeżej bazylii, młode łodygi również
2 ząbki czosnku
20 g parmezanu, utartego
50 g włoskich orzechów
1½ dl oliwy z oliwek
woda, opcjonalnie
Liście i młode łodygi bazylii grubo pokrój. Umieść wszystkie składniki w malakserze i zmiksuj na gruboziarniste pesto. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody. Dopraw pesto solą. Przełóż do słoika. Polej wierzch oliwą i zamknij słoik. Oliwa chroni pesto przed utlenieniem i zachowuje jego świeżī zielony kolor.
4 komentarze
Muszę w końcu zrobić, dziękuję serdecznie za ten przepis :)
Chetnie spróbuję zrobić, świetny dodatek do potraw.
Domowe zdecydowanie najlepsze! Wypróbowałam przepis i smakuje rewelacyjnie. Jest to świetny dodatek do wielu dań. Ja wykorzystuję je często do różnych sałatek. Lubię je przygotowywać na drugie śniadanie do pracy. Pesto z bazylii sprawdza się w tym przypadku idealnie. Jarmużowe pesto też przygotowuję, ale ciekawi mnie to z pietruszki, więc muszę kiedyś wypróbować :-)
[…] Kliknij, aby sprawdzić przepis. […]