584
Dzisiaj na odmianę ugotowałam azjatycki sos arachidowy. Kuchnia azjatycka zadziwia mnie za każdym razem jak ugotuje coś nowego. Sos arachidowy zdecydowanie przypadł nam do gustu. Sos pasuje do grillowanego mięsa jak kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny.
Prostszego sosu niż sos arachidowy to jeszcze nie robiłam, zwłaszcza, ze skorzystałam z gotowego masła arachidowego. Sos wyszedł dosyć gęsty, ale podgrzany ma fajną, gęstą konsystencję.
Przepis na sos arachidowy
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego, 400 g
- 1 kostka bulionowa z kurczaka
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka brązowego cukru
- 100 ml masła arachidowego
- 150 ml wrzątku
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- sok z jednej limetki
- 1 łyżeczka oleju arachidowego, lub innego nie aromatycznego
Wykonanie:
- Podsmaż czosnek, cukier i pastę curry na oleju arachidowym. Zalej mlekiem kokosowym. We wrzątku rozpuść masło arachidowe i dodaj do mleka wraz z sosem rybnym. Nie sol, bo sos rybny jest bardzo słony. Gotuj sos przez 10 minut.
- Gotowy sos dosmakuj sosem z limetki, jeśli lubisz.
6 komentarzy
Uwielbiam dania mięsne z orzeszkowymi sosami- ten brzmi wyjątkowo smacznie :)
Dziękuję! Jest naprawdę smaczny
Kuchnia Azjatycka jest znakomita !! marzę o tym by wyjechać do Azji by spróbować tradycyjnych potraw. Może kiedyś się uda, a tymczasem w domowym zaciszu mogę stworzyć zalążek Kuchni Azjatyckiej :)
Orzechy archaidowe są jednymi z moich ulubionym, więc jestem pewna, że byłabym zachwycona smakiem Twojego sosu :)
Na pewno!
ja nigdy nie jadłam; ciekawa jestem jak smakuje