Dzisiaj w Szwecji święto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam na rybę dorsz.Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki „w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad.
Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami, smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree
Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie
Składniki:
4 porcje
600 g fileta z dorsza
150 g zmielonych migdałów
50 utartego parmezanu
sól i pieprz do smaku
1 rozmącone jajko
Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj migdały z parmezanem. Zamocz porcje ryby w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku.
Sos aioli
200 ml domowego majonezu, tutaj przepis
1 pieczony czosnek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Sos aioli to bardzo fajny sos na bazie majonezu i czosnku. Oczywiście mowa o majonezie domowej roboty. Aioli idealnie pasuje do ryb i pieczonych mięs. Można go doprawić na różne sposoby, ale o smak sosu decyduje głównie czosnek. Do aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami.
Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki i pietruszki, doprawiona olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, aioli, młode ziemniaczki…głodni?
4 komentarze
Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
Dziéki!
wyśmienite danie
Wyśmienita panierka!