No i po obiedzie! Dzisiaj przyrządziłam risotto z kurkami,które podałam do smażonego na maśle dorsza. Jako warzywną przystawkę przygotowałam karmelizowaną marchewkę. Danie na co dzień przygotowane z ulubionych grzybów, a że sezon na kurki trwa, więc warto ugotować risotto z kurkami.
Składniki:
5-6 porcji
- 300 g ryżu do risotto, u mnie avorio
- 300 ml wytrawnego wina
- 250 g kurek, u mnie świeże
- 1 cebula
- 2 dymki
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 600 -700 ml bulionu, u mnie warzywny
- 2 łyżki masła
- 5 czubatych łyżek startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę i dymkę w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj ryż i smaż aż ryż zacznie się robić przezroczysty. Wlej teraz wino i smaż aż połowa wina wyparuje. Wlej połowę bulionu , gotuj risotto, mieszając dość często. Kiedy płyn odparuje, a ryż wciąż jest twardy dolej bulionu. Gotowanie risotto zajmuje około 20 minut w zależności od temperatury. Tak czy inaczej temperatura nie powinna być za wysoka. Gotowe risotto jest kremowe ale ryż jest lekko al dente. Pod koniec gotowania ryżu dodaj podsmażone kurki, utarty parmezan i wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- 600 g filetów z dorsza
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Karmelizowana marchewka
- 2 duże marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki jabłkowego soku, zagęszczonego i niesłodzonego
Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym maśle. Pokrój marchew w słupki i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Rozpuść masło na patelni, dodaj miód i jabłkowy sok i smaż aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj teraz marchewkę, podrzuć kilka razy patelnią i gotowe.
7 komentarzy
Wspaniale podane i smacznie .
nie powiem.. obiadek 1sza klasa.. musiało być baaardzo cicho przy stole.. każdy zajadał się smakołykiem!
Wspaniałe risotto! Uwielbiam kurki, więc musiałam zrobić ;) Podałam jednak łososia zamiast dorsza, taka fanaberia ;)
Dla mnie pychota!
Dziękuję Pati!
Tak patrząc, na to danie to powiem tak, że chce się jeść to od razu nawet bez przyrządzania. Ja w ciemno obstawiam, że taki obiad na pewno dobrze smakuje i pewnie wyląduje on wśród moich przepisów i z pewnością polecę go moim znajomym, ponieważ wielu z nich uwielbioa gotować i tak sobie myślę, czy razem z nimi nie będę chciał przygotować takiego dania.
O pewnie wspólne gotowanie ze znajomymi uprawiam bardzo często!