Lubicie ryż? W moim domu przepisy na dania z ryżem w roli głównej są bardzo popularne. Ryż to nie tylko dodatek do zupy czy zamiennik ziemniaków. Dania z ryżem to smaczny i sycący obiad. Z ryżu można przygotować wiele niebanalnych potraw, o choćby risotto czy gołąbki. Ryż jest uniwersalny, ponieważ można go przyrządzić na słono i na słodko, na śniadanie lub jako wegetariańskie danie obiadowe.
Moje przepisy na dania z ryżem są szybkie, łatwe i sprawdzone. Jambalaya jest jednym z nich. To ulubione danie z ryżem moich dzieci. Mogłabym je przyrządzać codziennie! Mój przepis na jambalaya zawiera ryż basmati. Czasami są to resztki ryżu z obiadu lub po prostu gotuję potrzebną mi porcję ryżu. Jambalaya to danie na ostro. Zawsze używam świeżej chili. Innym nieodzownym składnikiem tego dania jest natka pietruszki. Dodaję jej naprawdę sporo!
Jambalaya to mieszanka ryżowa przypominająca pilau lub paella. Najczęściej przyrządzam jambalaya z krewetkami i szynką. To takie surf and turf czyli danie z mięsem i skorupiakami. Bardzo lubię łączyć krewetki z kiełbasą lub kurczakiem. Do tego dania z ryżem można dodać praktycznie wszystko co się ma pod ręką i to co lubi się najbardziej.
Dania z ryżem – jambalaya
na 4 porcje
Składniki:
250 g ryżu długoziarnistego, u mnie basmati
1 kostka warzywna, ekologiczna
1 zielona papryka, mała
1 żółta papryka, mała
1 czerwone chii
1 zielone chili
4 ząbki czosnku
15 cm pora
pęczek natki pietruszki, 6 łyżek posiekanej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka curry w proszku
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
250 g krewetek, surowych
150 g szynki
sól do smaku
Zacznij od ugotowania ryżu. Ryż opłukaj, zalej 1,5 l wody i włóż warzywną kostkę. Ja dodatkowo solę i dodaję jeszcze 2 łyżeczki soli. Zagotuj ryż mieszając do rozpuszczenia kostki. Kiedy ryż zacznie bulgotać przykręć na poziom 7 (kuchnia indukcyjna) i gotuj przez 5 minut. Ryż powinien być al dente. Odcedź ryż na durszlaku. Na dno garnka włóż kawałek masła i rozpuść. Wsyp ryż z durszlaka do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na 3 poziomie przez 20 minut. Ugotowany ryż odstaw na bok i uchyl pokrywkę, aby lekko odparował.
Papryki, chili, czosnek i por pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w kostkę. Posiekaj grubo natkę pietruszki. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni. Wsyp przyprawy i smaż przez minutę. Następnie dodaj szynkę i warzywa. Smaż przez 5 minut. Warzywa powinny być al dente. Na koniec dodaj krewetki i smaż przez 1 minutę. Krewetki szybko będą różowe co oznacza, że są już ugotowane. Dodaj ryż i wszystko dokładnie wymieszaj. Podaj danie posypując pietruszką. Smacznego!