Łososia jemy przynajmniej 2 razy w tygodniu, bo to taki szybki obiad bez stresu i wymyślania bóg wie co. Dzisiaj zrobiłam łososia na słodko kwaśno, z młodymi strączkami zielonego groszku i ryżem po persku, czyli z masłem szafranowym.
Zrobiłam marynatę do łososia opierającą się na occie ryżowym mirim, brązowym cukrze, z lekkim dodatkiem jasnego, sojowego sosu tajskiego . Tą marynatę, stosuję często do grilowania różnych ryb.
Szybki obiad dla mnie oznacza, że marynuję rybę w ciągu kilku minut, a potem smażę łososia jeszcze w krótszym czasie, bo tylko przez 2 minuty. Dłużej nie potrzeba, ponieważ kwas z marynaty powoduje, że ryba jest już prawie gotowa, zanim ja wrzucę na patelnię.
Z marynaty i rybnego tluszczyku powstaje smaczny słodko kwaśny sos, którym polewam rybę przed podaniem.
Składniki:
Przepis na 5 osób:
- 5 filetów z łososia (ok. 600 g)
- 4 łyżki japońskiego octu mirim
- 4 łyżka sojowego sosu tajskiego, jasnego
- ½ dl brązowego cukru
- 200 g groszku
Wykonanie:
- Wymieszaj ocet, cukier i sos sojowy w misce. Dodaj łososia
- Marynuj łososia przez 10 minut, krócej lub dłużej w zależności ile masz czasu.
- Smaż łososia bardzo szybko. Na powierzchni ryby utworzy się gęsta glazura. Wyjmij rybę z patelni i wlej marynatę. Zredukuj sos do nieco gęstszej konsystencji.
- Polej rybę sosem przed podaniem.
1 Komentarz
za rybami nie przepadam ale Twoja wygląda obłędnie że z chęcią bym spróbowała