314
Zamarzyło mi się ciasto drożdżowe z kruszonką, więc dałam nura w moją polską kuchnię i znalazłam, a jakże ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Drobne zmiany i ciasto wyszło jak trza!
Takich przysmaków to my nie mamy w Szwecji, więc ciasto zostało zjedzone w mgnieniu oka . Rabarber też się skonczył, więc czekam na tegoroczny.
Składniki:
Przepis na foremkę o wielkosci 35 cm x45 cm
- 600 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła, stopionego
- 2 ½ dl mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kg rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 80 mąka pszennej
- 80 g cukru pudru
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z 2 łyżkami cukru i dodać 2 dl mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Dodaj do zaczynu resztę suchych składników i jaja. Ciasto jest raczej luźne. Kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza wymieszaj ciasto z roztopionym masłem.
- Umieść ciasto w foremce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posyp pokrojonym w kostkę rabarbarem, a następnie kruszonką zrobioną z mąki, cukru i miękkiego masła.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piecz ciasto drożdżowe na 175ºC, około 30 minut.
Smacznego!
3 komentarze
Wygląda super! Drożdżowego z rabarbarem jeszcze nie robiłam, ale spróbuje:)
i u mnie dziś takowe na stole gości.
ach, uwielbiam drożdżowy placek. a tak naprawdę, każdy owoc do niego pasuje!
drożdżowe; uwielbiam zawsze po różnych eksperymentach do niego wracam