Słodki pudding z drożdżowej babki

Słodki pudding to idealne śniadanie z drożdżowych resztek. Jak zauważyliście piekę  bardzo dużo. Od czasu do czasu zostanie mi jakiś kawałek chleba czy drożdżowej babki. Resztek nie wyrzucam!
Chleb za nim będzie bardzo czerstwy kroje w kostkę i mrożę. Taki chleb jest jak znalazł na grzanki do zupy czy lekkiej sałatki Cezar, a z drożdżowego ciasta jak np. drożdżowej babki można upiec pudding.

słodki pudding codojedzenia blog kulinarny

Pudding z drożdżowego to prosty przepis na wykorzystanie resztek drożdżowego ciasta. Można go zjeść na śniadanie, a nawet zaproponować na deser lub podwieczorek.

slodki pudding

Słodki pudding z babki drożdżowej 

½ kg drożdżowego ciasta

200 ml śmietanki

200 ml mleka

3 jajka

80 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka masła

1 łyżka migdałowych płatków

Pokroj ciasto drożdżowe w kostkę. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Wysyp dno formy ciastem. Ubij jajka z cukrem, mlekiem i śmietaną i polej ciasto. Zostaw na godzinę lub na noc aby płyn wsiąknął w ciasto. Posyp pudding migdalowymi platkami i podpiecz na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Podawaj słodki pudding na ciepło lub letni z jogurtem i dżemem.

 

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *