Słodki pudding to idealne śniadanie z drożdżowych resztek. Jak zauważyliście piekę bardzo dużo. Od czasu do czasu zostanie mi jakiś kawałek chleba czy drożdżowej babki. Resztek nie wyrzucam!
Chleb za nim będzie bardzo czerstwy kroje w kostkę i mrożę. Taki chleb jest jak znalazł na grzanki do zupy czy lekkiej sałatki Cezar, a z drożdżowego ciasta jak np. drożdżowej babki można upiec pudding.
Pudding z drożdżowego to prosty przepis na wykorzystanie resztek drożdżowego ciasta. Można go zjeść na śniadanie, a nawet zaproponować na deser lub podwieczorek.
Słodki pudding z babki drożdżowej
½ kg drożdżowego ciasta
200 ml śmietanki
200 ml mleka
3 jajka
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka masła
1 łyżka migdałowych płatków
Pokroj ciasto drożdżowe w kostkę. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Wysyp dno formy ciastem. Ubij jajka z cukrem, mlekiem i śmietaną i polej ciasto. Zostaw na godzinę lub na noc aby płyn wsiąknął w ciasto. Posyp pudding migdalowymi platkami i podpiecz na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Podawaj słodki pudding na ciepło lub letni z jogurtem i dżemem.
8 komentarzy
Bardzo lubię puddingi chlebowe … Twój wygląda obłędnie :)!
Dziękuję Dorota!
zawsze się zastanawiam jak smakuje ten deser, chyba czas najwyższy go zrobić
Luksusowa wersja francuskiego tosta
Od jakiegoś czasu przymierzam się do przygotowania puddingu, Twój wygląda obłędnie.
O dziekuje!Zrob koniecznie!
Właśnie robię :-) Nie podajesz ile cukru… Z innego przepisu podejrzałam ze 1/3 szklanki. Dziękuję za ten pomysł.
Na pewno wystarczy