Jagodowa gorączka!

Nie wiem jak w Polsce ale u nas w Szwecji sezon na jagody wciąż trwa. Znowu nazbieraliśmy z S. 3 litry jagód. Zamarzył mi się drożdżowy wieniec z jagodami, więc wzięłam się do dzieła.  Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko i najwyraźniej jest to jego zasługa, że ciasto nie rozpływa się pod wpływem soku z jagód.

drożdżowy wieniec z jagodami przepis codojedzenia foodblogg

Jagody w Szwecji są bardzo rozpowszechnione.  Mieszkam w Goteborgu i gdzie się nie ruszymy to lasy pełne jagodowych krzewów. Nie myślcie, że tylko w Polsce zbiera się jagody. Szwedzi uwielbiają zbierać jagody, a kiedy nadejdzie sezon na grzyby i czerwone borówki to zaczyna się kolejne szaleństwo.

Zbieranie jagód to przyjemność. Nie myślcie, że zbieram jagody po jednej. O nie! Zbieram jagody zbieraczką. Dla mnie to dobra gimnastyka, bo spacer w lesie w naszych okolicach to chodzenie z górki i pod górkę. Wzniesienia i skały są tu również w lesie. Trzeba też uważać aby się nie poślizgnąć. Kilka lat temu w taki sposób złamałam rękę w nadgarstku. Od tamtej pory jestem bardzo ostrożna, bo chodzenie po szwedzkim lesie to jak chodzenie po górach. Zbieranie jagód za pomocą zbieraczki zajmuje niewiele czasu i nie jest męczące. Dla mnie to nie jest kwestia pieniędzy ale spędzenia czasu z naturą.

drozdzowywieniec_jagody_przepis_codojedzenia

Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto zwłaszcza z owocami jagodowymi. Piekę je z owocami sezonowymi. Zaczynam od drożdżowego z rabarbarem. Kiedy nadchodzi sezon na truskawki to piekę truskawkowe drożdżówki. Niemal wszystkie owoce pasuję na ciasto drożdżowe. Ten przepis jest uniwersalny. Ciasto można upiec agrestem, porzeczką i śliwkami.

Drożdżowy wieniec z jagodami

20 porcji

Składniki:

600 g pszennej mąki

30 g świeżych drożdży

275 – 300 ml mleka, lekko podgrzanego

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

100 g cukru

otarta skórka z jednej cytryny

1 łyżeczka kardamonu, grubo zmielonego

80 g masła, miękkiego

½ łyżeczki soli

300 g jagód

2 łyżeczki ziemniaczanej mąki

1 łyżka cukru

30 g migdałowych płatków

drożdżowy wieniec jagody przepis do kawy codojedzenia

Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj kardamon, otartą skórkę z cytryny i cukier. Zamiast kardamonu możesz dodać cynamon. Drożdże rozpuść w podgrzanym mleku z łyżką cukru. Wlej do mąki. Jeśli wyrabiasz ciasto w mikserze użyj haka i wyrabiaj do połączenia składników. Kiedy ciasto jest już jednolite dodaj po kawałku masło i zarabiaj aż ciasto dobrze je wchłonie. Wraz z masłem dodaj sól. Ja zazwyczaj używam solonego masła. Ciasto drożdżowe lepiej smakuje, kiedy jest trochę posolone. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyjmij ciasto na blat oprószony mąką, złóż kilka razy w kopertę i daj odpocząć 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką i rozprowadź równomiernie po placku. Zwiń ciasto w rulon, przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt wieńca. Zrób kilka skośnych nacięć. Następnie posmaruj wieniec rozmąconym jajkiem i posyp migdałowymi płatkami.

Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg lub piecz wedle piekarnika. Po 10 minutach przykręć piekarnik do 180ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Upieczony wieniec wyjmij na metalową kratkę i ostudź. Smacznego!

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *