Zapraszam na przepis na pyszne brownie z jagodami. Kiedy piszę, że to brownie jest tak pyszne, że palce lizać to jestem naprawdę pod wrażeniem tego mocno czekoladowego ciasta. Zamarzyło mi się upiec coś do kawki. Jonas od kilku dni namawiał mnie na brownie. Nie miałam zbytniej ochoty na wypieki, bo zrobiło się upalnie. W mojej kuchni słońce świeci po południu, więc piekłam to brownie z samego rana, aby jeszcze zdążyć przed upałem.
Ostatnio piekłam wiele różnych ciast ale brownie jakoś ominęłam. Ponieważ miałam jeszcze sporo jagód, które kilka dni temu uzbieraliśmy z S, upiekłam brownie jagodowe. Jagody dodałam do środka ciasta. Posypałam nimi również ciasto.
Brownie jagodowe to nie pierwsze brownie z owocami. Piekłam kiedyś brownie z jeżynami. Owoce jagodowe, które są lekko kwaśne świetnie pasują z czekoladą. Brownie wydaje się idealnym ciastem czekoladowym z jagodami. Podkreśliłam jagodowy smak brownie dodając do ciasta sproszkowane jagody, które mają bardzo intensywny smak. Mimo sporej ilości cukru i czekolady brownie jest słodkie ale nie przesadnie.
Bardzo jestem zadowolona z tego przepisu na brownie. Ciasto jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo wyraźnie jagodowe. Macie ochotę, przepis znajdziecie poniżej.
Brownie z jagodami
12 porcji, podłużna foremka z ruchomym dnem o rozmiarach 10 cm x 35 cm
Składniki:
175 g masła, temperatura pokojowa
250 g trzcinowego cukru
70 g kakao
50 ml golden syropu
½ łyżeczki soli
3 jajka
110 g pszennej mąki
1 łyżka sproszkowanych jagód
250 ml jagód + 200 ml do dekoarcji
70 g czekolady, 70% kakao
Ganache
1 łyżka masła
1½ łyżeczki oleju
60 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
1 łyżka śmietanki
2 łyżki golden syropu
Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Następnie dodaj po kolei golden syrop i kakao. Dodaj jajka i wymieszaj z masą maślaną. Wymieszaj mąkę z jagodowym proszkiem i dodaj do masy. Posiekaj grubo czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj jagody. Dodałam zamrożone jagody, ale można dodać również świeże. Po dodaniu zamrożonych jagód ciasto lekko się ścina.
Do pieczenia brownie wykorzystałam foremkę do tarty z ruchomym dnem. Ciasto po upieczeniu bardzo łatwo odchodzi od boków. Dno i boki posmaruj masłem i oprószyłam kakao. Wyłóż ciasto na dno i rozprowadź równomiernie. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz brownie przez 35 minut. Upieczone brownie odstaw do ostudzenia. Brownie jeszcze dochodzi po wyjęciu z piekarnika. Nie wolno je piec dłużej bo będzie wtedy twarde.
Kiedy ciasto całkowicie ostygnie posmaruj je ganache. Ganache przygotuj w kąpieli wodnej. Umieść wszystkie składniki i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodatek oleju i golden syropu sprawia, że ganache jest lekko ciągnące i błyszczące. Na koniec posyp wierzch brownie jagodami. Odczekaj jeszcze aż ganache zastygnie i wtedy pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!
8 komentarzy
jak pysznie! mniam!
Dziękuję!
Wygląda fascynująco ;)
Dziękuję!
Kaloryczne ale przepyszne.U nas w domu pierwszy raz zagościło.Dziękuję.
O,5 ML GOLDEN SYROPU… tzn. ile?
O coś mi przeskoczyło ma być 50 ml czyli cieco więcej niż 3 łyżki
Wow! Pyszne