Sobota! U mnie w domu od samego rana roznosi się zapach pieczonego ciasta. W kuchni czeka do popołudniowej kawy czekoladowa babka z rumem, do której przygotowałam cappuccino śmietankę z karmelizowanymi migdałami. Piękna babka wyrosła! Lubię jak ucierane ciasto pęka na wierzchu. Zawsze zaczynam jedzenia babki od odrywania przypieczonej skórki i moczenia jej w kawie.
Ciasto czekoladowe to ulubione ciasto moich dzieci. Przyprawiłam je rumem…he, he moje dzieci są już dorosłe. Rum podkreśla czekoladowy smak ciasta. Często go dodaję do wypieków. Ostatnio używam Diplomatico. Jest to bardzo oryginalny w smaku rum. Idealny do ciast jak i deserów oraz koktajli jak havana beach.
Do czekoladowej babki dodałam również jogurt. Nie zbyt dużo tłuszczu w tym wypieku, więc porcja jogurtu sprawiła, że ciasto jest wilgotne i puszyste. To ciasto można upiec w podłużnej foremce. Ja jednak lubię piec babkę w foremce z kominkiem.
Czekoladowa babka z rumem
foremka z kominkiem o pojemności 1 l
Składniki:
180 g cukru
2 łyżki golden syropu
2 łyżki rumu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jajka
180 g pszennej mąki
40 g kakao
100 g masła, rozpuszczonego i schłodzonego
100 g greckiego jogurtu
1 łyżeczka proszku do piecznia
szczypta soli
tłuszcz i tarta bułka do formy
Bita śmietana cappuccino
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mocnej kawy, zaparzonej i ostudzonej
50 g karmelizowanych migdałów
Wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do drugiej wlej rozpuszczone i schłodzone masło, wbij jajka, dodaj jogurt, sól i wymieszaj trzepaczką balonową. Następnie odważ i wsyp cukier oraz wlej waniliowy ekstrakt. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką.
Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wlej ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki.
Karmelizowane migdały można kupić gotowe lub przyrządzić samemu. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i dodaj 3 łyżki golden syropu. Migdały upraż w całości na drugiej patelni, następnie wymieszaj z karmelem. Smaż przez minutę. Wyłóż migdały na deskę i odczekaj 10 minut. Kiedy migdały ostygną pokrój je grubo.
W misce ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i schłodzoną kawę. Przełóż śmietankę cappuccino do miseczki i posyp pokrojonymi karmelizowanymi migdałami. Podaj śmietankę z migdałami do ciasta. Smacznego!
4 komentarze
Wygląda fantastycznie, no i ten rum jest świetnym dodatkiem :)
Bardzo lubię rum zwłaszcza dobrej jakości. Żaden sztuczny aromat go nie zastąpi!
Czy trzeba przesiewać mąkę? ; )
Ja nie przesiewałam ale można