Kolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę, że oprócz pasji do słodkich wypieków mam również pasję do chomikowania kuchennych akcesoriów. Kuchenne szafki pękają w szwach…pomyśleć, że 5 lat temu powiększałam kuchnię…
Ale wracając do dyniowej babki. Podobnie jak każde dyniowe ciasto tak i dyniowa babka jest bardzo wilgotna, aczkolwiek do babki raczej miksuję jajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince. Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę!
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami
Składniki:
foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l
250 g mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego extraktu
130 g cukru
3 jajka
1 ½ dl oleju
250 g utartej dyni
240 g marcepanu
100 g obranych pistacji
1 łyżka ciemnego rumu
Czekoladowa polewa
100 g czekolady
1 łyżka śmietanki
2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania
Pokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce do krojenia na godzinę (masa lekko obeschnie) po czym pokrój w kostkę.
Zmiksuj jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo odchodzi od brzegów. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta polewą i posyp orzechami.
4 komentarze
Cudowna baba :-) oj zjadłabym duży kawałek :-)
Dziękuję! Nie wiem sama lie kawałków zjadłam…
Pyszna bez dwóch zdań :)
Bardzo dziękuję!