Środek tygodnia, a moim dzieciom zachciało się ciasta. No cóż w poprzedni weekend nie było mnie w domu, więc musiałam im to szybko wynagrodzić. Upiekłam typowe ciasto ucierane. Babka ucierana… Mam mój wypróbowany przepis. który mogę modyfikować na przeróżne sposoby. Dzisiaj wybór padł na babkę kokosowo pomarańczową.
Kokosowe wiórki i pomarańcze, zresztą jak i inne cytrusy świetnie ze sobą współgrają. Babka ucierana jest bardzo pulchna i aromatyczna, no cóż taka ilość masła swoje robi.
Babka ucierana kokosowa
Składniki:
na 2 litrową foremkę z kominkiem
- 200 g masła, miękkiego
- 180 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 50 g wiórków kokosowych + 2 łyżki do wysypania foremki
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Dodaj wiórki kokosowe, otartą skórkę i sok z pomarańczy.
- Przesiej mąkę z proszkiem i połącz z masą jajeczno maślaną.
- Wysmaruj foremkę tłuszczem i oprósz wiórkami. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.
- Piecz babkę na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut, czy do tak zwanego suchego patyczka.
7 komentarzy
ja tez dawno nic nie piekłam, chyba muszę nadrobic w ten weekend. Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie
Dzięki Iza!
Oh how nice to combine orange and coconut! This recipe definitely will go on my list :)
Thanks! This butter cake is really very tasty!
Wygląda pięknie, tak lekko :)
Takie wlasnie jest , puszyste i lekkie! Pozdrawiam
Pychota :) A smaki wręcz tropikalne :)