Zapraszam na pyszny pomysł na danie główne, smażony dorsz z boczkiem i karmelizowaną kapustą. Nigdy bym nie wpadła na pomysł aby zrobić danie rybne z boczkiem. Natomiast karmelizowaną białą kapustę robię często, właśnie do różnego rodzaju ryb. Słodko kwaśny smak kapusty lekko al dente bardzo dobrze współgra z rybą oraz wędzonym boczkiem.
Lubicie puree ziemniaczane? Ja za bardzo nie przepadam, ale kiedy wymieszam ziemniaki ze szpinakiem i odrobiną kwaśnej śmietany to już jest coś. Spróbujcie sami !
Smażony dorsz z boczkiem
5 porcji
Składniki:
600 g dorsza (filety)
50 g boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie plastry
300 g poszatkowanej kapusty
4 łyżki trzcinowego cukru
5 łyżek octu winnego
sól i pieprz do smaku
20 g masła + 20 g do kapusty
2 łyżki leju
Puree ziemniaczane
1 kg ugotowanych ziemniaków
100 g młodego szpinaku
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
Zacznij od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź, zmiksuj z dodatkiem szpinaku i śmietany.
Rozpuść cukier, ostrożnie aby się nie przypalił. Dodaj masło po czym ocet winny i poszatkowaną kapustę. Mieszaj od czasu do czasu, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką na 10 minut. Dopraw sola i czarnym pieprzem, grubo zmielonym.
Dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki posól i lekko popieprz z obu stron. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, dodaj olej. Smaż rybę po minucie po każdej stronie.
Na drugiej patelni ułóż podłużne plastry boczku. Smaż na wolnym ogniu, az sie zrumienią. Odsącz na papierowym ręczniku, zwiń lekko za nim wystygnie.
Podawaj smażonego dorsza z ziemniaczno szpinakowym puree, karmelizowaną kapustą i boczkiem.
2 komentarze
fajne połączenie a ten boczek tak kusi żeby go schrupać
Dzięki Iza. Połączenie dla kogoś kto twierdzi, ze się nie najada ryba!