Nigdy bym nie wpadła na pomysł aby zrobić danie rybne z boczkiem. Natomiast karmelizowaną białą kapustę robię często, właśnie do różnego rodzaju ryb. Słodko kwaśny smak kapusty lekko al dente bardzo dobrze współgra z ryba, a w tym przypadku i boczkiem.
Lubicie puree ziemniaczane? Ja za bardzo nie przepadam, ale kiedy wymieszam ziemniaki ze szpinakiem i odrobina kwaśnej śmietany to już jest coś. Spróbujcie sami !
Smażony dorsz z boczkiem
Składniki:
5 porcji
- 600 g dorsza (filety)
- 50 g boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie plastry
- 300 g poszatkowanej kapusty
- 4 łyżki brązowego cukru
- 5 łyżek octu winnego
- sol i pieprz do smaku
- 20 g masła + 20 g do kapusty
- 2 łyżki leju
Puree ziemniaczane
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g młodego szpinaku
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- Zacznij od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź, zmiksuj z dodatkiem szpinaku i śmietany.
- Rozpuść cukier, ostrożnie aby się nie przypalił. Dodaj masło po czym ocet winny i poszatkowaną kapustę. Mieszaj od czasu do czasu, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką na 10 minut. Dopraw sola i czarnym pieprzem, grubo zmielonym.
- Dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki posól i lekko popieprz z obu stron. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, dodaj olej. Smaż rybę po minucie po każdej stronie.
- Na drugiej patelni ułóż podłużne plastry boczku. Smaż na wolnym ogniu, az sie zrumienią. Odsącz na papierowym ręczniku, zwiń lekko za nim wystygnie.
- Podawaj smażonego dorsza z ziemniaczno szpinakowym puree, karmelizowaną kapustą i boczkiem.
fajne połączenie a ten boczek tak kusi żeby go schrupać
Dzięki Iza. Połączenie dla kogoś kto twierdzi, ze się nie najada ryba!