Kolejny obiad za mną, kotlety rybne z łososia i brokułu. Jutro nowe wyzwanie… Miałam nadzieję, że obiad zostanie na jutro, ale wszystkim tak smakowały kotlety rybne z łososia, że zostały tylko dwa dla mnie do pracy, zaklepane! Uwielbiam kotlety z łososia, choć robię je również z innej ryby. Małe klopsiki rybne, duże kotleciki rybne smakują zawsze wyjątkowo, zwłaszcza kiedy podaję je z pysznymi dodatkami. To taki nawyk aby na talerzu było rozmaicie. Jak ktoś nie przepada za rybą to nawet jej nie zauważy he, he…
Kotlety rybne przyrządziłam z łososia i brokułu właściwie z przypadku. Został mi mały brokuł w lodówce, więc spontanicznie dodałam go do rybnego farszu. Polecam sos na zimno z pieczonej papryki i sosu sriracha. Jest to bajecznie smaczny sos idealny do łagodnych kotletów z ryby.
Kotlety rybne z łososia
10 kotletów
Składniki:
1 brokuł, mały
1 cebula
700 g fileta z łososia
2 łyżki pokrojonego kopru
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 jajko
sól i czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki masła do smażenia
Sos paprykowy
1 mała czerwona papryka, pieczona lub grillowana
1-2 łyżeczki sosu sriracha
2 czubate łyżki majonezu, tutaj przepis
sól do smaku
Zdejmij skórkę z ryby i pokrój w kostkę. Rozdrobnij w malakserze. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do ryby. Podziel brokuł na różyczki i rozdrobnij w malakserze. W dużej misce wymieszaj rybny farsz z brokułami, jajkiem, przyprawami i ziołami.
Uformuj 10 kotletów. Rozgrzej masło na patelni i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor. Upieczoną papryczkę pozbaw skórki, łodyżki i pestek, pokrój w kostkę. Dodaj majonez i sos sriracha lub inny chili sos. Sriracha jest bardzo ostry zacznij więc od jednej łyżeczki. jeśli lubisz ostre sosy dodaj więcej.
Zmiksuj sos blenderem i dopraw solą. Podaj kotlety rybne z sosem. idealnymi dodatkami do ryby są frytki z batatów, pieczony kalafior, awokado i mnóstwo sałaty.
15 komentarzy
Nigdy nie jadłam kotletów rybnych.
Uwielbiam takie propozycje, które dla mnie są nowością.
Ciekawi mnie ich smak.
Pozdrawiam serdecznie :)
O to musisz koniecznie spróbować!
Lubię kotlety rybne, ale zawsze robiłam je z białej ryby. Wypróbuję z łososia :)
Polecam Aniu!
Łososia uwielbiam ale nigdy nie robiłam kotletów rybnych, muszę wypróbować ten przepis :-)
Ja bym zjadła, ale moi faceci by nie tknęli ;)
A moi mile mnie zaskoczyli!
Świetne połączenie!
Wyglądają mega apetycznie w otoczeniu tych dodatków :)
Kotleciki smakowite, ale dla mnie z innym warzywem, bo brokułów nie mogę…
O ty biedna…
Dlatego wlasnie nie powinnam zaglądać na ten blog, gdy jestem głodna – pychota!!
Wyglądają smakowicie, a to też zasługa pięknych zdjęć <3
Serdeczne dzięki!
Tak ładnie podane i z takimi dodatkami z pewnością zachwyciły nie jedno podniebienie :)