Uwielbiam falafel! Zapraszam na przepis, groszkowe falafel z ciecierzycą z piekarnika. Tak, tak! Zazwyczaj falafel smażę w głębokim tłuszczu ale od czasu do czasu piekę je w piekarniku. Jest to wspaniałe danie na każdą porę dnia. Nie jestem wegetarianką ale od czasu do czasu lubię posilać się warzywami.
Zwłaszcza tak pysznych wegetariańskich klopsików jak groszkowe falafel nie mogę sobie odmówić przynajmniej raz na dwa tygodnie. Znajdziecie w nich oprócz groszku i ciecierzycy pietruszkę, miętę i oczywiście jak przystało na falafel kmin rzymski. Są bardzo smaczne, a co najważniejsze można je jeść z różnymi dodatkami. Ja lubię aby na moim talerzu było dużo, kolorowo i oczywiście pożywnie. Groszkowe falafel to proteinowa bomba! Bardzo polecam!
Groszkowe falafel
na 10 sztuk
Składniki:
150 g ugotowanej ciecierzycy
150 g zielonego groszku, mrożony
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziemniaczanej mąki
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka posiekanej mięty
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka prażonych nasion kminu
sól do smaku
Zagotuj wodę z solą i wrzuć groszek. Blanszuj przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Przygotuj robot do pracy. Wsyp cieicierzycę, groszek, miętę, pestki dyni, czosnek, cebulę i ziemniaczaną mąkę. Dodaj pokrojoną pietruszkę, zgnieciony w moździerzu kmin i oliwę.
Zmiksuj składniki na gruboziarnistą masę. Uformuj 10 okrągłych falafel. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż falafel, posmaruj oliwą i piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 20 minut.
Groszkowe falafel świetnie smakują w sezamowej bułeczce z pieczoną papryką i hummusem z czarnej fasoli. Smacznego!
16 komentarzy
Nigdy się z takim falafelem nie spotkałam.
Bardzo piękny efekt. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem kolorku.
Po prostu rewelacja!
Pozdrawiam cieplutko :)
Groszek ma piękny kolor…
Pyszne jedzonko :) Bardzo chętnie wypróbuję przepis :)
Nam pieczone smakują nawet bardziej niż smażone na głębokim tłuszczu :D Bosko się prezentują :D
Dzięki! Ja lubię wszystkie!
wcale nie musisz mnie namawiać do ich spróbowania! zdjęcia wyglądają tak apetycznie że „wcisnęłabyś” mi wszystko do jedzenia i byłabym zadowolona:)
Super!
Wygląda bardzo zachęcająco i musi świetnie pachnieć! :)
O tak!
Bardzo apetyczne, mniam :)
Bardzo apetycznie wygląda, niezbyt często jem falafel, ale ta wersja jest bardzo kusząca :)
Bardzo polecam!
Wygląda cudownie apetycznie i jest prosty w wykonaniu, to zdecydowanie coś dla mnie :P
wyglądają apetycznie i na pewno są przepyszne! :)
Na liście składników widzę cebulę i czosnek, natomiast w przepisie chyba zostały pominięte? Co z nimi zrobić? ;D
Dodać do farszu. Dziękuję za uwagę już uzupełniłam.