Od chipsow z daleka, oczywiscie mam na mysli te kupne. W domu przekonalam dzieci do duzo lepszej alternatywy w postaci ziemniaczano kukurydzianych kuleczek, doprawionych na ostro i usmazonych na oleju.
Kulki ziemniaczane swietnie smakuje z ketchupem.Do ketchupu nie mam zadnych watpliwosci, bo mamy ulubiona marke bez konserwantow i innych zbednych dodatkow. Ketchup dzieki duzej ilosci pomidorow zawiera mnostwo likopenu, substancji antyoksydacyjnej majacej miedzy innymi wlasciwosci immunologiczne. Dlatego moim dzieciom nie zaluje ketchupu, a poza tym czesto gotujemy potrawy, ktore zawieraja pomidory. A co najdziwniejsze, przetworzone pomidory sa o wiele bogatsze w likopen niz swieze.
Przepis na ziemniaczane snacks zamiast chipsow
Składniki:
24 sztuki
- ½ kg ziemniaków, gotowane
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
- 1 czerwone chili
- 2 dl parmezanu, startego
- 2 dl mąki
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- 2 dl bułki tartej
- 3 dl oleju do smażenia
Wykonanie:
- Zmiel ziemniaki.Posiekaj nieznacznie kukurydze.
- Posiekaj drobno chili i oregano.
- Wymieszać wszystkie składniki w misce. Z przygotowanej masy kształtuj małe kulki o obtaczaj w tartej bułce, a potem smaż na oleju na złoty kolor.
Technika smazenia kuleczek z serem zoltym czy parmezanem jest troche inna. Jesli kulki smaza sie za dlugo zacznie z nich wyciekac ser. Najlepiej smazyc je wolno. Wtedy jest pewnosc, ze w srodku sa juz gotowe i ladnie zrumienione na wierzchu.
3 komentarze
Ja bardzo lubię i pomidory i ketchup.
A co do chipsów sama nie lubie, ale takie domowe chętnie bym zjadła:)
Co oznaczają dl w Pani przepisach ? :)
dl to decylitry 1 dl to 100 ml. Prawie zawsze używam miarki zamiast wagi…