Pamietam jakby to by bylo dzisiaj jak moj przyszly wtedy malzonek zaprosil mnie po raz pierwszy do szwedzkiej restauracji. Oczywiscie, jedlismy szwedzkie pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego zwane köttbullar, ktore mi bardzo smakowaly.
Uplynelo wiele lat za nim opracowalam wlasny przepis na ten szwedzki delikates. Pisalam juz och kuchni szwedzkiej i o köttbullar ale nie podalam jeszcze typowego przepisu na szwedzkie pulpeciki (svenska köttbullar). Oto on
Szwedzkie pulpeciki- köttbullar
Skladniki:
20 sztuk
- ½ kg mielonego miesa wolowo-wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 1 lyzeczka suszonych ziol (bazylia, oregano,rozmaryn,tymianek)
- 1 lyzka drobno posiekanej pietruszki
- 2 lyzki tartej bulki
- 1 lyzka maki ziemniaczanej + 2 lyzki do obtoczenia
- 2 lyzki masla + 1 lyzka oleju do smazenia
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Z podanych produktow zrob puszysty farsz. Krec kulki wielkosci orzecha wloskiego, a wlasciwie troche wieksze, bo sie zmniejsza podczas smazenia. Obtocz kazda kulke w mace ziemniaczanej i smaz na masle i oleju, ruszajac patelnia od czasu do czasu, aby sie rownomiernie zrumienily.
Szwedzkie köttbullar podaje sie z brazowym sosie na bazie soji
Brazowy sos do köttbullar
Skladniki:
- 1lyzka maki
- tluszczyk ze smazenia köttbullar
- 1 lyzka posiekanej pietruszki
- 1 lyzeczka ciemnej soji chinskiej
- 2 dl smietany
- 1 dl buljonu warzywnego
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wyjmij köttbullar z patelni. Rozgrzany tluszcz oprosz maka i podsmaz. Dodaj smietane i buljon, caly czas mieszajac.
- Dopraw soja i przyprawami zagotuj. Jesli sos jest za gesty dolej wiecej buljonu.
- Na koniec dodaj posiekana pietruszke.
Piękne te klopsiki :-)
Kilka razy robiłam podobne, z sosem pomidorowym lub grzybowym i smakowały wybornie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Konkretne danie<3
Nie mogło ich zabraknąć w mojej akcji, cieszę się, że to Ty jest zrobiłaś, bo kto jak kto, ale Ty wiesz bardzo dużo o kuchni szwedzkiej. Czekam na kolejne przepisy. Może napiszesz też nieco więcej o tym, co i jak jedzą Szwedzi. Pozdrawiam Ania
O dziekuje!
pięknie wyglądają, muszą byc pyszne
Sa, sa , a wlasciwie byly , bo juz nie ma po nich sladu