Pamiętam jakby to było dzisiaj jak mój przyszły wtedy małżonek zaprosił mnie po raz pierwszy do szwedzkiej restauracji. Oczywiście, jedliśmy szwedzkie klopsiki köttbullar wielkości włoskiego orzecha, które mi bardzo smakowały.
Upłynęło wiele lat za nim opracowałam własny przepis na ten szwedzki delikates. Pisałam już och kuchni szwedzkiej i o köttbullar ale nie podałam jeszcze typowego przepisu na szwedzkie klopsiki (svenska köttbullar). Znajdziecie go poniżej.
Szwedzkie klopsiki köttbullar
20 sztuk
Składniki:
½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula, drobno posiekana
1 jajko
1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do obtoczenia
2 łyżki masła + 1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Z podanych produktow zrob puszysty farsz. Krec kulki wielkosci orzecha wloskiego, a wlasciwie troche wieksze, bo sie zmniejsza podczas smazenia. Obtocz kazda kulke w mace ziemniaczanej i smaz na masle i oleju, ruszajac patelnia od czasu do czasu, aby sie rownomiernie zrumienily.
Szwedzkie köttbullar podaje się z brązowym sosie na bazie soji
Brązowy sos do köttbullar
1 łyżka maki
tłuszcz ze smażenia köttbullar
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżeczka ciemnej soji chińskiej
200 ml śmietany
100 ml bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Wyjmij köttbullar z patelni.Na rozgrzany tłuszcz poprósz mąkę i smaż przez 2 minuty. Dodaj śmietanę i bulion cały czas mieszając. Dopraw sos soją i przyprawami, zagotuj. Jeśli sos jest za gęsty dodaj więcej bulionu. Posyp sos natką pietruszki drobno posiekaną.
6 komentarzy
Piękne te klopsiki :-)
Kilka razy robiłam podobne, z sosem pomidorowym lub grzybowym i smakowały wybornie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Konkretne danie<3
Nie mogło ich zabraknąć w mojej akcji, cieszę się, że to Ty jest zrobiłaś, bo kto jak kto, ale Ty wiesz bardzo dużo o kuchni szwedzkiej. Czekam na kolejne przepisy. Może napiszesz też nieco więcej o tym, co i jak jedzą Szwedzi. Pozdrawiam Ania
O dziekuje!
pięknie wyglądają, muszą byc pyszne
Sa, sa , a wlasciwie byly , bo juz nie ma po nich sladu