Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na obiad, kotlety schabowe z szałwią. Pyszne schabowe z szałwią, a i zębów nie trzeba myć po obiedzie…ha, ha…
Moje dzieciaki uwielbiają schabowe. Kotlety schabowe, sos, buraki to ich zdaniem najsmaczniejszy obiad.
Lubię przyrządzać kotlety schabowe z kością, takie wrzucone na patelnię na dosłownie kilka minut. Spróbujcie dodać do smażenia kilka liści świeżej szałwii. Kotlety będą bardziej aromatyczne. Szałwię dodałam również do sosu. Jak wspomniałam schabowe i sos to mus!
Składniki:
4 kotlety schabowe z kością, około 500 g
kilka liści świeżej szałwii
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos pieczarkowy z szałwią
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej szałwii, świeżej
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny i otarta skórka z połowy cytryny
500 ml bulionu z mięsa
4 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Zacznij od sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę.
- Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką z cytryny, octem, solą i pieprzem. Zagotuj i gorący podaj do kotletów.
3 komentarze
Pięknie wygląda, za niedługo przekonam się sam jak smakuje :)
Polecam!
Bardzo apetyczne :)