Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji

Ok! Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food.  Tradycyjny obiad  w nowoczesnej odsłonie. No to co macie ochotę na sobotnie węglowodany, mięcho i parmezanowy sos?

mielone kopytka parmezan sos codojedzenia

Kopytka…Nie pamiętam, kiedy jadłam kopytka na słodko. Ostatnio cały czas przyrządzam je na wytrawnie, czasami jarsko z grzybami, a czasami z mielonymi, jak dzisiaj. Kopytka uwielbiam smażone. Miałam w domu ugotowane kopytka i zamrożone, więc je tylko odsmażyłam. Zawsze robię sporą porcję kopytek i mrożę jeśli nie zjemy wszystkich na raz. Akurat dzisiaj wpadłam na pomysł na obiad z kopytkami i przypomniałam sobie, że mam przecież zamrożone kopytka.

Mielone kotlety usmażyłam wczoraj ale jakoś nie miałam ochoty na kolejne mielone z gotowanymi ziemniakami. Ale kopytka i mielone to już jakaś mała zmiana. Kontynuując przegląd lodówki znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem.

kopytka i mielone przepis codojedzenia

Odsmażyłam kopytka lekko je rumieniąc. Podgrzałam mielone kotlety. Pozostał mi do ugotowania jedynie parmezanowy sos. Jak najprościej ugotować sos bez bulionu ale tak, żeby smakował jak sos? Kochani, masło i śmietanka to podstawa. Konsystencja sosu musi być kremowa, a po dodaniu parmezanu gładka jak emulsja. Kiedy sos jest gotowy, dodam, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, dodaję świeży szpinak i po  prostu wolno gotuję aż szpinak lekko zwiędnie.

Sos parmezanowy ze szpinakiem swietnie pasuje do kopytek i mielonego. Dodatkowo można danie posypać parmezanem. Uwielbiam ten ser! Zawsze mam parmezan w lodówce. Kopytka posypane parmezanem są pyszne. Czasami robię jak Włosi i dodaje parmezan do kopytek. Włosi dodają go do gnocchi. Kopytka są wtedy bardzo mięciutkie.

kopytka i mielone przepis tani obiad codojedzenia

Obiad gotowy! Kopytka i mielone polane parmezanowym sosem ze szpinakiem, podane z miksem sałaty…Coś pysznego, tradycja pomieszana z nowoczesnością. Pamiętajcie, że ja miałam kopytka w zamrażalce, więc je tylko odsmażyłam. Do tego dania można również wykorzystać świeżo ugotowane kopytka, które trudno zrumienić zanim porządnie nie ostygną.

Kopytka i mielone

4 porcje

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego

1 duża cebula

2 łyżeczki soli

100 ml śmietanki

1 łyżeczka czarnego pieprzu

350 g ugotowanych ziemniaków

1 jajko

90 g pszennej mąki

3 łyżki utartego parmezanu

Sos z parmezanu i szpinaku

250 ml śmietanki, min 30%

30 g masła

1 duży ząbek czosnku

50 g utartego parmezanu

1 łyżka drobno pokrojonego tymianku

sól do smaku

1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, grubo mielonego

150 g świeżego szpinaku

mielonekotlety_kopytka_parmezan_sos_szpinak_przepis_codojedzenia

Zacznij od mielonych. Cebulę pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietanką na puree. Dodaj sól, pieprz i mięso. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 12 kotletów. Smaż na maśle na złoty kolor około 6 minut, odwracając po połowie czasu.

Z podanych składników na kopytka zarób gładkie ciasto. Podziel na kawałki, zroluj, spłaszcz i pokrój pod skosem. Ugotuj kopytka w lekko osolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku opłukanym zimną wodą.

W małym garnku rozpuść masło, dodaj śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotuj. Następnie wsyp parmezan, pokrojony tymianek, sól i pieprz Gotuj sos przez 5 minut po czym dodaj szpinak w całości i gotuj przez kolejne 5 minut. Podaj kopytka i mielone polane sosem z dodatkiem świeżej sałaty. Danie można dodatkowo posypać parmezanem. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *