Ok! Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food. Tradycyjny obiad w nowoczesnej odsłonie. No to co macie ochotę na sobotnie węglowodany, mięcho i parmezanowy sos?
Kopytka…Nie pamiętam, kiedy jadłam kopytka na słodko. Ostatnio cały czas przyrządzam je na wytrawnie, czasami jarsko z grzybami, a czasami z mielonymi, jak dzisiaj. Kopytka uwielbiam smażone. Miałam w domu ugotowane kopytka i zamrożone, więc je tylko odsmażyłam. Zawsze robię sporą porcję kopytek i mrożę jeśli nie zjemy wszystkich na raz. Akurat dzisiaj wpadłam na pomysł na obiad z kopytkami i przypomniałam sobie, że mam przecież zamrożone kopytka.
Mielone kotlety usmażyłam wczoraj ale jakoś nie miałam ochoty na kolejne mielone z gotowanymi ziemniakami. Ale kopytka i mielone to już jakaś mała zmiana. Kontynuując przegląd lodówki znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem.
Odsmażyłam kopytka lekko je rumieniąc. Podgrzałam mielone kotlety. Pozostał mi do ugotowania jedynie parmezanowy sos. Jak najprościej ugotować sos bez bulionu ale tak, żeby smakował jak sos? Kochani, masło i śmietanka to podstawa. Konsystencja sosu musi być kremowa, a po dodaniu parmezanu gładka jak emulsja. Kiedy sos jest gotowy, dodam, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, dodaję świeży szpinak i po prostu wolno gotuję aż szpinak lekko zwiędnie.
Sos parmezanowy ze szpinakiem swietnie pasuje do kopytek i mielonego. Dodatkowo można danie posypać parmezanem. Uwielbiam ten ser! Zawsze mam parmezan w lodówce. Kopytka posypane parmezanem są pyszne. Czasami robię jak Włosi i dodaje parmezan do kopytek. Włosi dodają go do gnocchi. Kopytka są wtedy bardzo mięciutkie.
Obiad gotowy! Kopytka i mielone polane parmezanowym sosem ze szpinakiem, podane z miksem sałaty…Coś pysznego, tradycja pomieszana z nowoczesnością. Pamiętajcie, że ja miałam kopytka w zamrażalce, więc je tylko odsmażyłam. Do tego dania można również wykorzystać świeżo ugotowane kopytka, które trudno zrumienić zanim porządnie nie ostygną.
Kopytka i mielone
4 porcje
Składniki:
1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego
1 duża cebula
2 łyżeczki soli
100 ml śmietanki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
350 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
90 g pszennej mąki
3 łyżki utartego parmezanu
Sos z parmezanu i szpinaku
250 ml śmietanki, min 30%
30 g masła
1 duży ząbek czosnku
50 g utartego parmezanu
1 łyżka drobno pokrojonego tymianku
sól do smaku
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, grubo mielonego
150 g świeżego szpinaku
Zacznij od mielonych. Cebulę pokrój w kostkę i zmiksuj ze śmietanką na puree. Dodaj sól, pieprz i mięso. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 12 kotletów. Smaż na maśle na złoty kolor około 6 minut, odwracając po połowie czasu.
Z podanych składników na kopytka zarób gładkie ciasto. Podziel na kawałki, zroluj, spłaszcz i pokrój pod skosem. Ugotuj kopytka w lekko osolonej wodzie. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż na półmisku opłukanym zimną wodą.
W małym garnku rozpuść masło, dodaj śmietankę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotuj. Następnie wsyp parmezan, pokrojony tymianek, sól i pieprz Gotuj sos przez 5 minut po czym dodaj szpinak w całości i gotuj przez kolejne 5 minut. Podaj kopytka i mielone polane sosem z dodatkiem świeżej sałaty. Danie można dodatkowo posypać parmezanem. Smacznego!