Młode ziemniaki, mielone i wzbogacona mizeria

Młode ziemniaki i mielone kotlety to tradycyjny tani obiad. Taki obiad przyrządzam bardzo często. Najczęściej serwuję danie młodą kapustą lub mizerią. Dzisiaj przygotowałam wzbogaconą mizerię z ogórka, rzodkiewki, ziół i koziego feta. Sałatka świetnie pasuje do mielonych lub grillowanego mięsa. Jakie zioła użyjecie do sałatki zależy od Waszych upodobań smakowych. U nas w domu ostatnio panuje szał na miętę i bazylię. Oba zioła rosną jak zwariowane w „moim ogrodzie” czyli na balkonie. Obcinam je co i rusz, mrożę i suszę. Świetnie pasują do sałatek na bazie jogurtu. Często wykorzystuję je razem, bo uważam, że bazylia i mięta to świetne kombo.

młode ziemniaki mielone tani obiad

Przepis na mielone kotlety zna każda gospodyni. Przyrządzam mielone z parmezanem lub kotlety mielone z suszonymi pomidorami. Najbardziej jednak lubię do mielonych młode ziemniaki. Kiedy przychodzi lato młode ziemniaki królują na naszym stole. Nie jadam zbytnio dużo węglowodanów ale na młode ziemniaki zawsze mam ochotę. Młode ziemniaki posypane koperkiem, mielone i sałatka jogurtowa ala mizeria…Jestem w siódmym niebie!

tani obiad młode ziemniaki mizeria

Młode ziemniaki  i  mielone oraz  sałatka

4 porcje

Składniki:

800 g młodych ziemniaków

2 łyżki posiekanego kopru

1 kg mielonego mięsa, może być łopatka wieprzowa

100 ml śmietany, 30 % tłuszczu

1 czosnek solo

1 duża cebula

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 ogórek

1 pęczek rzodkiewek

100 ml posiekanej mięty pieprzowej

100 ml posiekanej bazylii

100 g koziego feta

350 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu

1 łyżka soku z cytryny

sól do smaku

mizeria młode ziemniaki przepis

Młode ziemniaki umyj. Usuń nadmiar skórki ocierając ziemniaki o siebie. Zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj przez 25 minut lub dłużej jeśli ziemniaki są duże. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do malaksera, wlej śmietanę i zmiksuj. Dodaj mielone mięso, śmietankę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem, pietruszkę i przyprawy. Wyrób dokładnie farsz i smaż małe kotlety, u mnie o wadze około 70 g każdy. Z tej porcji wychodzi około 20 sztuk. Smaż kotlety na maśle około 3 minut z każdej strony. Ogórek i rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki. Dodaj posiekaną bazylię i miętę. Pokrusz feta, dopraw solą (ostrożnie z solą, feta jest dosyć słona) i wymieszaj sałatkę. Podaj młode ziemniaki posypane koprem z mielonymi kotletami i sałatką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *