Gulasz z soczewicy i mielonego mięsa to pyszne danie pochodzące z irańskiej kuchni. Znacie już ten przepis, ale dzisiaj proponuję wersję z mielonym mięsem. Przepadam za gulaszem z soczewicy, zwłaszcza kiedy zawiera szpinak i aromatyczny kmin rzymski.
Do gulasz dodaję sporo szpinaku dlatego używam mrożonego. Jest on drobno pocięty i zbity. To również oszczędność czasu i duże ułatwienie…Zdecydowanie nie przypominam sobie abym to danie gotowała kiedyś ze świeżym szpinakiem. Zawsze idę na łatwiznę!
Oprócz cudownie aromatycznych przypraw i szpinaku smak gulaszu zależy od warzywnego suszu i soczewicy. Używam zielonej soczewicy, choć naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie w ten sposób. Do gulaszu wystarczy jedynie łyżka do zagarniania. Gulasz z soczewicy jest gęsty. Zawsze kiedy go gotuję mam sporo warzywnego bulionu, który dolewam sukcesywnie podczas gotowania. Przypomina to gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku.
Gulasz z soczewicy
Składniki:
220 g zielonej soczewicy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g szpinaku, mrożonego i drobno pokrojonego
400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50
1 łyżka garam masala
1 łyżka świeżo zgniecionego kminu
2 łyżeczki zgniecionej kolendry
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego
3 łyżki oliwy
3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera
sól do smaku
1 łyżka masła klarowanego
około 1 l warzywnego bulionu
Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata są również świetną przystawką.
19 komentarzy
Wow, no mam dziwne wrażenie, że nigdy czegoś takiego nie jadłam jeszcze :D
Trzeba wyjść za mąż za Irańczyka…he, he…
No raczej niespotykane danie w polskiej kuchni…he, he…
Musi być pyszny!
Jeśli mam być szczera to nawet teraz bym Ci podkradła porcyjkę.
Coś mi się wydaje, że smakuje obłędnie!
Soczewicę uwielbiam.
Pozdrowionka! :)
O jest! Wyjadam prosto z garnka!
bardzo apetycznie wygląda :) Na taki gulasz jestem chętna :)
Koniecznie zrób, a nie pożałujesz!
Podoba mi się to danie :-)
Kurcze wciąga ten gulasz jak nic! Prześcigam się z mężem w jego jedzeniu!
Polecę mojej mamie ten przepis :)
A dlaczego mamie?
Bardzo ładnie zaprezentowane danie. Tego typu potrawy fotografuje się dość ciężko, a tu taka miła dla oka niespodzianka :)
No przyznam, że musiałam trochę pogłówkować…
Chcemy taki talerz pełen pyszności :D
Pyszna ta kuchnia irańska!!!
Uwielbiam kuchnię irańską taka jak mojeg o męża…he, he…!
Uwielbiam każdą potrawę, która ma w składzie mielone mięso :)
Nie trzeba się martwić, że się przegotuje…Szybkie i łątwe gotowanie!
Jestem mięsożerna, lubię soczewicę – brzmi jak potrawa dla mnie :D