Moje dzisiejsze gołąbki różnią się od tradycyjnych gołąbków tym, że ryż zastąpiłam tureckim bulgur. Bulgur przygotowałam też naczej, bo zamiast go lekko podgotować jak to uczyniłam do sałatki z bulgur, zalałam go osolonym wrzątkiem i pozostawiłam na 30 minut, aby napęczniał.
Gołąbki z młodej kapusty i bulgur wyszły bardzo smaczne. Myślę, że trochę cierpliwości nie zaszkodzi, kiedy chcemy gotować tę potrawę. Dlatego gdy ja gotuję gołąbki, to nie bawię się w pojedyncze sztuki, tylko od razu robię „pełny gar”!
Do gołąbek ugotowałam sos grzybowy z suszonych grzybów, jeszcze zeszłorocznych zapasów. Dzięki suszonym grzybom sos był bardzo aromatyczny. Gotując ten sos czułam się jakbym była w lesie.
Przepis na domowe gołąbki młodej kapusty i bulgur
Składniki:
- 1 główka dużej, młodej kapusty
- 1 kg mielonego mięsa, wieprzowo-wołowe
- 4 ½ dl bulgur
- 2 duże cebule, posiekane
- 40 g suszonych grzybów
- 2 łyżki wegetty
- sól i pieprz
Sos grzybowy z suszonych grzybów
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 5 dl bulionu grzybowego
- 3 dl smietany
- 3 łyżki mąki
- 5 dl bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki kopru, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
Wykonanie:
- Cebulę i zaparzone, suszone grzyby pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju. Zachowaj wodę (bulion grzybowy) , w której sparzylaś grzyby do sosu.
- Zalej bulgur osolonym i wrzątkiem i pozostaw na 30 minut, aby napęczniał.
- Zrób farsz do gołąbków, mieszając mielone mięso z bulgur, cebulą i grzybami. Całość dopraw dużą ilością pieprzu, solą i wegettą.
- Na sparzonych wcześniej liściach kapusty ułóż farsz i zawin podobnie jak krokiety.
- Podgotuj gołąbki w dużym , owalnym garnku, do którego na dno wlej trochę warzywnego bulionu. Gotuj około 20 minut.
- W między czasie ugotuj sos z suszonych grzybów.
- Obraną cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na oleju
- Podlej grzybowym i warzywnym bulionem i gotuj jeszcze przez 5 minut, po czym dodaj śmietanę, przyprawy i zaciągnij mąką.
- Zagotuj sos jeszcze raz, a na koniec dodaj posiekaną zieleninę.
- Podawaj gołąbki polane sosem grzybowym.
Gołąbki to ulubiona potrawa mojego taty, więc przepis na nie dodałam do poniższej akcji kulinarnej.
3 komentarze
Ojej, ale apetycznie wagaldaja :)
z gołąbków to najbardziej lubię środek :)
zawsze gołąki jadłam z sosem pomidorowym, z takim jeszcze nie :))) fajna odmiana