Zapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty. Lubię wersję wegańską. Zamieniam ryż na couscous lub bulgur…Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning.
Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie?
Gołąbki z grzybami i mięsem
Składniki:
na 25 gołąbków
500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe
1 mały por
300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki)
2 garście świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości
350 g ryżu, waga sucha
4 łyżki masła
500 ml warzywnego bulionu
Sos curry
1 łyżka mąki
30 g masła
200 ml warzywnego bulionu
250 ml śmietanki
2-3 łyżeczki curry w proszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Obgotuj kapustę w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedź i ostudź. Po ostudzeniu rozbierz z liści. Ugotuj ryż na sypko. Pieczarki pokrój w kostkę i zrumień na 2 łyżkach masła. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony por i szpinak. Smaż jeszcze przez 2 minuty, następnie dodaj do lekko przestudzonego ryżu wraz z surowym mięsem mielonym. Dopraw nadzienie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Nałóż porcje farszu na liście i zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 35 minut.
W międzyczasie przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. W rondelku o grubym dnie zrumień mąkę następnie dodaj masło. Smaż przez 2 minuty. Dodaj zeszkolą cebulę, curry i wlej bulion i śmietanę. Zagotuj sos i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podaj gołąbki z gorącym sosem curry.
8 komentarzy
Bardzo pysznie się zapowiadają.
Po prostu uwielbiam gołąbki, więc się piszę.
Grzybki zresztą też uwielbiam! …i to jeszcze jak.
Pozdrawiam ciepło :)
Wspaniałe,uwielbiam gołąbki.
Wyglądają niesamowicie apetycznie. Super podpieczone i fajny, nietypowy sos :)
Pysznie wyglądają i zapewne cudownie smakują :)
Uwielbiam gołąbki i uwielbiam też curry, tylko te grzyby mi tu nie do końca pasują, bo za grzbyami nie przepadam ;)
Chętnie spróbowałabym, bo lubię poznawać nowe smaki :-)
WoW! Super pomysł z tym sosem curry!
Bardzo apetyczne :)