Kebab, pangratatto i seler

Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab pangratatto na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobiłam surówkę z selera, granatu i feta. „A gdzie ziemniaki albo ryż?” zapytali moi kochani. No dobrze już, ziemniaki też ugotowałam… choć mi wystarczył kebab i surówka.

kebab i pangratatto

To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć  idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…

Surówka z selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.

Kebab pangratatto

4 – 5 porcji

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, wieprzowo wołowego lub jagnięciny

1 cebula, starta na najmniejszych oczkach

50 ml śmietanki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

300 ml pangratatto do panierki,tu przepis

2 łyżki oliwy

 drewniane szpikulce

Z podanych składników oprócz pangratatto i oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i obtocz farsz na wokół szpikulców. Popędzluj każdy kebab oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.

surówka z selera

Surówka z selera, feta i granatu

na 5 porcji

Składniki:

300 g selera

1 szalotka

2 łyżki natki pietruszki pociętej w paski

1 granat

50 ml oliwki z pestek winogron

sok z 1 limetki i otarta skórka

1 łyżka agawe syropu

50 g feta

sól do smaku

szczypta czarnego pieprzu grubozmielonego

Kebab pangratatto codojedzenia

Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko szalotkę. Wymieszaj, seler, cebulę i pietruszkę. Dodaj pokruszony ser feta i otartą skórkę z limetki. Posól i popieprz.

Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej oliwkę, wyciśnięty sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę owocami granatu.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *