Dzisiaj poniosła mnie fantazja. Grillowałam kebab pangratatto na patyku, który najpierw obtoczyłam w panierce z pangratatto. Do kebabu zrobiłam surówkę z selera, granatu i feta. „A gdzie ziemniaki albo ryż?” zapytali moi kochani. No dobrze już, ziemniaki też ugotowałam… choć mi wystarczył kebab i surówka.
To danie to kolejny przykład jak łatwo można połączyć idee, pochodzące z różnych kuchni świata. Wykorzystałam tu przepis na kebab na patyku, który obtoczyłam w pangratatto, a surówka z selera…nie ma chyba bardziej polskiej surówki niż ta…
Surówka z selera to moja ulubiona… Wiem, ja zawsze piszę ulubiona, bo mam mnóstwo ulibionych potraw. Właściwie łatwiej policzyć na palcach, czego nie lubię.
Kebab pangratatto
4 – 5 porcji
Składniki:
1 kg mielonego mięsa, wieprzowo wołowego lub jagnięciny
1 cebula, starta na najmniejszych oczkach
50 ml śmietanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
300 ml pangratatto do panierki,tu przepis
2 łyżki oliwy
drewniane szpikulce
Z podanych składników oprócz pangratatto i oliwy zrób farsz. Podziel na 10 równych porcji i obtocz farsz na wokół szpikulców. Popędzluj każdy kebab oliwą i obtocz w pangratattto. Grilluj kebab na otwartym grillu lub patelni grillowej.
Surówka z selera, feta i granatu
na 5 porcji
Składniki:
300 g selera
1 szalotka
2 łyżki natki pietruszki pociętej w paski
1 granat
50 ml oliwki z pestek winogron
sok z 1 limetki i otarta skórka
1 łyżka agawe syropu
50 g feta
sól do smaku
szczypta czarnego pieprzu grubozmielonego
Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz i pokrój w cienko szalotkę. Wymieszaj, seler, cebulę i pietruszkę. Dodaj pokruszony ser feta i otartą skórkę z limetki. Posól i popieprz.
Do małej butelki ze szczelnym korkiem wlej oliwkę, wyciśnięty sok z limetki i agawe. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie, tak aby wszystkie składniki dresingu połączyły się, a następnie polej nim surówkę. Na koniec posyp surówkę owocami granatu.
2 komentarze
Bardzo ciekawy przepis. Tak podane mięso musi być pyszne ale szczególnie interesuje mnie selerowy dodatek – kapitalny pomysł. Ależ masz niesamowite pomysły :).
Pozdrawiam
O dziękuję!