Tradycyjny obiad, na który składa się kotlet mielony, kapusta i ziemniaki to kwintesencja polskiej kuchni, która cieszy się niesłabnącą popularnością w wielu domach. To połączenie smaków i aromatów, które przypomina o ciepłych rodzinnych spotkaniach i kulinarnych tradycjach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Pamiętam jak po zakończeniu roku szkolnego jechaliśmy na wakacje na wieś. To były zawsze dla mnie najlepsze wakacje. Babcia z dziadkiem miała przydomowy warzywnik, a po ziemniaki szliśmy na pole. Taka samowystarczalność bardzo mi się podobała. Wszystko co było potrzebne do obiadu znajdowało się w ogrodzie. Dziadkowie hodowali drób, świnie i cielaki, więc mięso było z własnego uboju. Taka samowystarczalność jest na nowo bardzo popularna i rozwinięta wśród Szwedów. Wiele rodzin ucieka z miasta na wieś, właśnie po to, aby móc samemu się wyżywić ekologicznie i zdrowo.
Taki powrót do tradycji kusi też i mnie. Na razie mam moje małe uprawy na balkonie. Do dzisiejszego obiadu wykorzystałam koper i oregano z mojego warzywnika. Czekam na ogórki, pomidory, papryki, cukinie i bakłażany…
Prawdziwie pyszny i soczysty kotlet mielony
Mielone, soczyste i pełne smaku, są podstawą tego dania. Przygotowałam kotlety mielone z mięsa wieprzowego i wołowego, z dodatkiem cebuli, śmietany, przypraw i usmażyłam na złocisty kolor. Kotlet mielony powinien być lekko chrupiący z wierzchu, a w środku cudownie puszysty i soczysty.
Przygotowuję mielone na różne sposoby. Czasami dodaję do nich suszone pomidory. Bardzo lubię mielone z salsiccia. Innym przepisem z włoskim touch to kotlety mielone z bazylią i mozzarellą. Lubię też kotlety mielone z kurczaka. Często też przyrządzam mielone z ryby jak te z łososia czy dorsza.
Zawsze staram się przyrządzić mielone za każdym razem inaczej, ale lubię też tradycyjne mielone. Cebula, czosnek i natka pietruszki to mój standardowy przepis na smaczne kotlety mielone na obiad. Sekret soczystego kotleta tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa i dokładnym smażeniu, które zapewnia chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Kotlet mielony, kapusta i ziemniaki – klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi
Kapusta to nieodłączny element tradycyjnego polskiego obiadu. Może być podawana na wiele sposobów , a ja zawsze czekam z niecierpliwością na młodą kapustę. Młoda kapusta duszona jest delikatna, aromatyczna i doskonale komponuje się z kotletem mielonym. Z młodej kapusty można przygotować pyszną surówkę. Takie coleslaw pozwoliłam sobie przygotować na dzisiejszy obiad. Można również przygotować kapustę zasmażaną, która jest bardziej kremowa i łagodna w smaku.
Ziemniaki, najlepiej młode, ugotowane w osolonej wodzie, stanowią idealne uzupełnienie tego obiadu. Można je podawać po prostu ugotowane i posypane koperkiem. Ja takie lubię najlepiej.
Tradycyjny obiad z kotletem mielonym, kapustą i ziemniakami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. To danie, które łączy pokolenia i przypomina o kulinarnym dziedzictwie naszej kultury, oferując smakowitą podróż do czasów dzieciństwa i rodzinnych obiadów.
Składniki:
Kotlety mielone
1 kg mielonego, wieprzowo-wołowego
2 cebule
100 ml śmietanki, 30% tł.
1 łyżka soli
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła do smażenia
Do podania
młode ziemniaki gotowane w koprze
Przygotowanie:
- W misce wymieszać śmietankę z solą, pieprzem, przyprawą do grilla i oregano. Dodać mielone mięso i wymieszać wszystko razem na jednolity farsz.
- Formować 12 kotletów i smażyć na rozgrzanym maśle, około 3 minut po każdej stronie w dość wysokiej temperaturze. Kotlety powinny się smażyć, a nie gotować.
- Gotować ziemniaki ze skórką w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Do gotowania ziemniaków można dodać grubsze łodygi kopru, a resztę kopru drobno posiekać. Odcedzić ziemniaki i posypać koperkiem.
- Z przepisu w linku powyżej przygotować surówkę z młodej kapusty. Kapustę poszatkować, pokroić koper, odcedzić kukurydzę z puszki i wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić koprem, solą i pieprzem.
- Podać po 2 kotlety na osobą z porcją ziemniaków i surówki. Smacznego!