Pulled pork czyli wolno pieczona wieprzowina to danie pochodzące z amerykańskiego południu. Do przygotowania tego dania pasują zarówno wołowina jak i wieprzowina. Ja zdecydowalam się zrobić karkówkę.
Pulled pork jest bardzo miękkim, soczystym, dobrze przyprawionym mięsem, które piecze się w piekarniku przez długi czas i tu mam na myśli naprawdę długi czas, to znaczy co najmniej 3 godziny przy niskiej temperaturze. Poza sztuką mięsa i przypraw wymagany jest żeliwny garnek z pokrywką, który można włożyć do piekarnika albo postawić na grilu.
Sos barbecue czyli sos, który wytwarza się podczas pieczenia mięsa jest po prostu niesamowicie smaczny i aromatyczny. Mięso jest gotowe, kiedy łatwo rozrywa się na kawałki.
Tak podzielone mięso wymieszałam z sosem barbecue i napełniłam moje „wczorajsze” bagietki .
Takie wielkie kanapki to żaden mecz dla moich synów.
Przepis na 8 porcji
Składniki:
- 1.2 kg wieprzowiny, karkówki
- 2 duże cebule
- 5 ząbkow czosnku
- 3 dl keczupu
- 1 łyżka ostrego sosu chili
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 dl wody
- 1 łyżka cukru muscavados
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- sol
Wykonanie:
- Włóż mięso w całości do garnka. Posól ze wszystkich stron.
- Obierz cebule i czosnek, pokrój i dołóż do mięsa.
- Wymieszaj ketchup, przecier, wodę i przyprawy. Rozsmaruj na mięsie.
- Piecz karkówkę w 125 º C, około 3,5-4 godziny, pod przykryciem.
Kawałki mięsa podaje się z sosem, z ulubionym pieczywem i zielonymi dodatkami.
Wolno pieczona wieprzowina to super wkładka do kanapek.
2 komentarze
Taka kanapka zadowolilaby nawet najwiekszego glodomora :)
ojjj ale bym sobie zjadła taka kanapkę a przepis na mięsko zapisuję :))))