Mam dla Was dzisiaj pyszny pomysł na obiad, ryż z owsa z kurkami i schabowy. Co to jest ryż z owsa? Ano całe nasiona owsa ugotowane na sypko jak ryż. Jest pyszny, delikatny w smaku, a smak owsa jest lekko wyczuwalny. Przyrządziłam go z dodatkiem kurek i cebuli. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Okazuje się, że gotowany owies smakuje z nimi wcale nie gorzej.
Bardzo lubię kasze. Gotowany owies przypomina w smaku bulgur. Charakterystyczny smak owsa jest lekko wyczuwalny. Pikantne kurki świetnie z nim się kombinują. Coś czuję, że ryż z owsa szybko stanie się naszym nowym faworytem.
Ten obiad jest bardzo prosty, a smakuje jak luksusowe danie. Uwielbiam takie jedzenie! Niby coś nowego, a w sumie znajome smaki w nowej osłonie.
Oczywiście do obiadu zrobiłam surówkę. Jest to surówka z modrej kapusty. Trochę bardziej fioletowa kapusta o szpiczastym kształcie, w smaku delikatniejsza niż czerwona odmiana. Ostatnio często ją kupuję. Coleslaw jest z niej idealne!
Ryż z owsa z kurkami
4 porcje
Składniki:
250 g nasion owsa
400 ml wody
300 g kurek
1 duża cebula
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki masła
Surówka z czerwonej kapusty stożkowej
300 g czerwonej kapusty stożkowej
100 g pora
2 jabłka
100 g majonezu domowego, tutaj przepis
2 łyżki soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
Schabowe z patelni
4 schabowe
sól i czarny pieprz do smaku
3 łyżki masła do smażenia
Zalej nasiona owsa zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj przez 5 minut w dosyć wysokiej temperaturze. Następnie przykryj garnek z owsem pokrywką, zmniejsz temperaturę o gotuj owies przez kolejne 7 minut. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż kurki z cebulą. Dodaj owies, tymianek, pietruszkę. Dopraw ryż solą i pieprzem.
Kotlety lekko rozbij, posól i oprósz pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż kotlety na złoty kolor. W między czasie poszatkuj kapustę. Pokrój por na krążki, zetrzyj jabłko na tarce. Wymieszaj majonez z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj do warzyw i wymieszaj surówkę. Podaj schabowe z ryżem z owsa oraz surówką. Smacznego!
2 komentarze
Fajny pomysł z tym ryżem z owsa :) Czy te łuski/osłonki z ziaren owsa nie przeszkadzają podczas jedzenia? Czy to jest jakoś specjalnie przetworzone ziarno owsa? Na zdjęciu wygląda, jakby ziarno było bez łusek. W owsiance czasami trafia się jakaś osłonka z owsa, to jest niezbyt przyjemnie :)
Ziarna owsa są bez łusek, dlatego też szybko się gotują, około 13 minut.