Coleslaw z kapusty i jarmużu

Czy wiecie jak łatwo przyrządzić surówkę z młodej kapusty i jarmużu? Coleslaw z kapusty i jarmużu to szybka i smaczna przystawka do obiadu, gotowa w 15 minut.Uwielbiam przyrządzać obiadowe surówki. Lubię świeże, chrupiące warzywa w surówce. Coleslaw to surówka z majonezem. Zawsze miksuję domowy majonez, naturalny i wolny od konserwantów.

surówka coleslaw z kapusty i jarmużu obiad blog codojedzenia

Młoda kapusta i jarmuż to moje ulubione warzywa do surówki. Żółtozielona kapusta i ciemnozielony jarmuż świetnie do siebie pasują. Ta surówka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Wiadomo, że kapusta zawiera mnóstwo C witaminy i blonnika. Jarmuż to również źródło innych witamin, minerałów i zdrowego kwasu tłuszczowego ALA. Jednym słowem warto jeść jarmuż codziennie, bo wpływa pozytywnie na umysł. Jakoś mi się wszystko rozjaśniło od kiedy delektuję się jarmużem.

surówka z kapusty i jarmużu codojedzenia

Klasyczna surówka coleslaw jest świetnym dodatkiem do mięsa. Tego typu przystawki świetnie się sprawdzają na grilla.

Coleslaw z kapusty i jarmużu

4 porcje

Składniki:

400 g młodej kapusty

2 duże liście jarmużu

1 małe jabłko

3 łyżki świeżego kopru, posiekany

50 g majonezu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka winnego octu

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

50 g orzechów pekan

1 łyżka czarnuszki

coleslaw z kapusty i jarmużu

Poszatkuj kapustę i jarmuż. Wsyp do dużej miski. Pokrój jabłko w kostkę i dodaj do kapusty. Dodaj koper, czarnuszkę i pokrojone orzechy pekan. W garnuszku wymieszaj majonez z octem, cytrynowym sokiem, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj dressing do warzyw i wymieszaj coleslaw. Jeśli wolisz surówkę chrupiącą, wymieszaj ją z dressingiem tuż przed podaniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *