Czy wiecie jak łatwo przyrządzić surówkę z młodej kapusty i jarmużu? Coleslaw z kapusty i jarmużu to szybka i smaczna przystawka do obiadu, gotowa w 15 minut.Uwielbiam przyrządzać obiadowe surówki. Lubię świeże, chrupiące warzywa w surówce. Coleslaw to surówka z majonezem. Zawsze miksuję domowy majonez, naturalny i wolny od konserwantów.
Młoda kapusta i jarmuż to moje ulubione warzywa do surówki. Żółtozielona kapusta i ciemnozielony jarmuż świetnie do siebie pasują. Ta surówka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Wiadomo, że kapusta zawiera mnóstwo C witaminy i blonnika. Jarmuż to również źródło innych witamin, minerałów i zdrowego kwasu tłuszczowego ALA. Jednym słowem warto jeść jarmuż codziennie, bo wpływa pozytywnie na umysł. Jakoś mi się wszystko rozjaśniło od kiedy delektuję się jarmużem.
Klasyczna surówka coleslaw jest świetnym dodatkiem do mięsa. Tego typu przystawki świetnie się sprawdzają na grilla.
Coleslaw z kapusty i jarmużu
4 porcje
Składniki:
400 g młodej kapusty
2 duże liście jarmużu
1 małe jabłko
3 łyżki świeżego kopru, posiekany
50 g majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
50 g orzechów pekan
1 łyżka czarnuszki
Poszatkuj kapustę i jarmuż. Wsyp do dużej miski. Pokrój jabłko w kostkę i dodaj do kapusty. Dodaj koper, czarnuszkę i pokrojone orzechy pekan. W garnuszku wymieszaj majonez z octem, cytrynowym sokiem, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj dressing do warzyw i wymieszaj coleslaw. Jeśli wolisz surówkę chrupiącą, wymieszaj ją z dressingiem tuż przed podaniem.
2 komentarze
Uwielbiam, pysznie i zdrowo ;)
Takie przepisy kradną moje serce