Czy wiecie jak łatwo przyrządzić surówkę z młodej kapusty i jarmużu? Coleslaw z kapusty i jarmużu to szybka i smaczna przystawka do obiadu, gotowa w 15 minut.Uwielbiam przyrządzać obiadowe surówki. Lubię świeże, chrupiące warzywa w surówce. Coleslaw to surówka z majonezem. Zawsze miksuję domowy majonez, naturalny i wolny od konserwantów.
Surówka coleslaw z kapusty i jarmużu – bomba witaminowa!
Młoda kapusta i jarmuż to moje ulubione warzywa do surówki. Żółtozielona kapusta i ciemnozielony jarmuż świetnie do siebie pasują. Ta surówka to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Wiadomo, że kapusta zawiera mnóstwo C witaminy i blonnika. Jarmuż to również źródło innych witamin, minerałów i zdrowego kwasu tłuszczowego ALA. Jednym słowem warto jeść jarmuż codziennie, bo wpływa pozytywnie na umysł. Jakoś mi się wszystko rozjaśniło od kiedy delektuję się jarmużem.
Klasyczna surówka coleslaw jest świetnym dodatkiem do mięsa. Tego typu przystawki świetnie się sprawdzają na grilla.
Składniki:
400 g młodej kapusty
2 duże liście jarmużu
1 małe jabłko
3 łyżki świeżego kopru, posiekany
50 g majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka winnego octu
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
50 g orzechów pekan
1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie:
- Poszatkować kapustę i jarmuż. Wsypać do dużej miski. Pokroić jabłko w kostkę i dodać do kapusty.
- Dodać koper, czarnuszkę i pokrojone orzechy pekan. W garnuszku wymieszać majonez z octem, cytrynowym sokiem, oliwą, solą i pieprzem.
- Dodać dressing do warzyw i wymieszać coleslaw.
Dodatkowe wskazówki
Surówka będzie bardziej chrupiącą, jeśli wymiesza się ją z dressingiem tuż przed podaniem.
2 komentarze
Uwielbiam, pysznie i zdrowo ;)
Takie przepisy kradną moje serce