Prosta surówka z młodej kapusty

Sobota! Zamarzyła mi się surówka z młodej kapusty. Uwielbiam młodą kapustę! Surówka z młodej kapusty to popularna przystawka do letniego obiadu. Przyrządzam ją mięsa i ryby. Surówka świetnie sprawdza się również do grilla. Dzisiaj grillowaliśmy żeberka w miodzie, więc lekko kwaśna surówka z młodej kapusty świetnie do nich pasowała.

surówka z młodej kapusty przepis

Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą do nas dotrzeć ale jest wystarczająco ciepło i słonecznie. Pozostały mi jeszcze 3 tygodnie do urlopu. Pracy jak zwykle dużo, więc muszę się ze wszystkim uporać za nim wyruszę w podróż. Gotowanie, sesje zdjęciowe no i oczywiście moja praca w klinice…Tak, tak wiele mam na głowie, więc urlop będzie w pełni zasłużony, choć pewnie też pracowity, bo niestety nie mogę się rozstać z moim laptopem. Co będzie się dziać na co do jedzenia w lipcu dowiecie się później.

Tymczasem zapraszam za przepis na surówkę z młodej kapusty, który jest niesamowicie prosty. Przygotowałam sporą porcję surówki. Zaraz po zrobieniu surówka jest smaczna i lekko chrupiąca. Jak trochę postała to kapusta skruszała. Obie wersje mi smakowały. Młoda kapusta jest tak delikatna, że nawet pokroiłam ją nożem. Na ogół do kapusty używam robota, co wiąże się z dodatkowym myciem. Tak więc surówka jest naprawdę mało pracochłonna. Lubicie surówki z kapusty? U nas wszelkie coleslaw są bardzo popularne. Przyrządzam do obiadu jako przystawkę lub jako coleslaw do hamburgerów.

Surówka z młodej kapusty

8 porcji

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty, około 400 g

2 jabłka

3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego

3 łyżki kopru, drobno pokrojonego

100 ml natki pietruszki grubo pokrojonej

200 ml kwaśnej śmietany, gęstej

100 g majonezu

2 łyżki miodu

3 łyżki winnego octu

2 łyżki musztardysól do smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

4 rzodkiewki i koper do dekoracji

surowka_kapusta_przepis

Kapustę pokrój na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój w piórka. Jabłka oczyść z gniazdek, zachowaj skórkę i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone zioła. W małej misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego!

 

1 Komentarz

  • O TAK TAKIE SURÓWKI TO JA LUBIE I ZAWSZE WYPATRUJE KIEGY POJAWI SIĘ NA NORWESKICH PÓŁKACH MŁODA KAPUSTKA :)
    FAJNY PRZEPIS :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *