Proste hamburgery z coleslaw

Proste hamburgery z coleslaw…Naprawdę proste i super smaczne! Zawsze robię wypasione hamburgery, do których trzeba szeroko otwierać buzię. Tym razem postawiłam na niewiele składników. Ograniczyłam się do dressingu, coleslaw i rukoli, oczywiście nie mówiąc już o samym soczystym burgerze. Nie byłabym sobą gdybym nie upiekła hamburgerowych bułek. Domowe brioszki z pysznym mięsiwem są najlepsze!

Proste hamburgery z coleslaw można przyrządzić ze łatwo dostępnych składników. Zazwyczaj kupuję mięso w kawałku i mielę. zwłaszcza kiedy przyrządzam hamburgery z dodatkiem wołowego mięsa. Wołowina z karczka jest najlepsza! Biała kapusta…chyba najbardziej popularne warzywo w Polsce o tej porze tryska świeżością. Coleslaw jest pyszne i świetnie pasuje do hamburgerów. Kolacja zapowiada się pysznie. „Hamburgerowo” może również być na obiad!

proste hamburgery

hamburgery przepis

Proste hamburgery

Składniki:

na 6 – 8 hamburgerów

500 g mielonej wołowiny z karczka

500 g mielonej wieprzowiny

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżka soli

½ łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1 łyżka musztardy francuskiej

100 ml śmietanki

6 – 8 brioszek tutaj przepis

rukola do podania

Coleslaw

500 g białej młodej, u mnie młoda

50 ml winnego octu

¾ łyżeczki soli

czarny pieprz do smaku

2 łyżeczki szczypiorku

Dressing

200 ml majonezu, tutaj przepis

1 łyżka ostrej musztardy

proste hamburgery przepis

hamburgery

Brioszki upiecz według przepisu w linku. Poszatkuj kapustę i wymieszaj z solą i winnym octem. Odstaw na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Na koniec odciśnij kapustę z soku i octu. Ewentualnie dopraw czarny pieprzem i posyp szczypiorkiem. Przygotuj farsz z mięsa. Pokrój w kostkę cebulę i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj przyprawy, śmietankę i wymieszaj. Następnie dodaj mięso i połącz na jednolitą masę. Podziel mięso na 6-8 hamburgerów. Grilluj na grillu, patelni grillowej lub smaż na patelni. Wymieszaj majonez z musztardą i obficie posmaruj przekrojoną na pół brioszkę. Obłóż bułki rukolą. Na sałacie połóż mięso, następnie porcje coleslaw posypaną szczypiorkiem. Przykryj wierzchnią częścią bułki. Smacznego!

 

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.