He, he…Świąteczna kanapka z resztek, które mogą być resztkami kurczaka z obiadu lub świątecznego indyka. Jak zrobić pyszną świąteczną kanapkę? Oczywiście postawić na świąteczne delikatesy jakimi są orzechy, suszona żurawina i jarmuż. Pojawiają się one u mnie zawsze na Boże Narodzenie. Kiedyś bakalie były świątecznym rarytasem. Dzisiaj można je kupić przez cały rok, ale zawsze kojarzą mi się ze świętami.
Kanapkę nadziałam pyszną sałatką z resztek pieczonego kurczaka. Do smaku dodałam suszoną żurawinę i włoskie orzechy. Ha, nawet upiekłam pyszny chleb bez zagniatania. Jak domowa treściwa kanapka to i chleb musi być porządny, prawda? Moja rodzinka uwielbia kanapki. Świąteczna kanapka jest pyszna, sycąca i zwiastuje to co przyrządzę na święta. Podczas adwentu spotykamy przyjaciół. Przyrządzam właśnie takie kanapki jako poczęstunek. Mało pracy efekt duży! Czasami niewiele potrzeba aby zwykła kanapka stała się ulubionym daniem na brunch lub kolację ze znajomymi.
Świąteczna kanapka
6 kanapek
Składniki:
350 g pieczonego kurczaka
200 ml majonezu, u mnie domowy
50 g suszonej żurawiny
50 g włoskich orzechów
2 łyżki kopru
sól i pieprz do smaku
1 duży liść jarmużu
3 duże kromki chleba
Pokrój kurczaka w kostkę. Dodaj żurawinę i drobno pokrojone orzechy oraz posiekany koper. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z majonezem. Oderwij kawałki liścia jarmużu od twardej łodygi i ułóż na kanapce. Następnie połóż porcję sałatki i przykryj drugą kromką czyli zrób tak zwany sandwich. Przekrój każdą kanapkę na pół. Smacznego!
3 komentarze
swietny pomysl na poswiateczne sprzatanie jedzenia :D
Polecam!
Łał, bardzo ciekawa propozycja. Na pewno spróbuję :)