Uwielbiam przyrządzać kanapki. Dzisiaj zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam mnóstwo ponapoczynanych słoików. Przyszedł mi do głowy przepis na kanapkę na gorąco. To włoska kanapka z szynką parmeńską, salami i oliwkami. Dodałam jeszcze mozzarella i sałatkę przygotowaną z oliwek, suszonych pomidorów i ziół. Nie ma nic łatwiejszego jak kanapki na gorąco. Lubię kanapki nadziane pysznościami bo brzegi.
Przepis na kanapkę po włosku
2 – 3 porcje
Składniki:
1 mała ciabata
10 czarnych oliwek
10 zielonych oliwek
6 suszonych pomidorów w oliwie
6 listków bazylii
¼ łyżeczki granulowanego czosnku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki oliwy
1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
50 g rukoli
50 g parmeńskiej szynki
150 g mozzarella
6 plasterków salami
Nastaw piekarnik na 175ºC. Pokrój oliwki, suszone pomidory i bazylię. Dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż. Obłóż po kolei sałatką z oliwek, szynką parmeńską, salami, plastry mozzarelli i rukolę . Przykryj drugą połówką, lekko dociskając. Posmaruj wierzch kanapki oliwą. Włóż ciabatę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut. Po upieczeniu pokrój ciabattę na 2 – 3 porcje. Smacznego!
4 komentarze
Kanapka na bogato! Aż chce się w nią wgryźć :D
Pewnie!
przepyszna kanapka, sycaca i pieknie wyglada :) bardzo polecam
Cieszę się