Kanapka na gorąco z prosciutto, salami i oliwkami

Uwielbiam przyrządzać kanapki. Dzisiaj zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam mnóstwo ponapoczynanych słoików. Przyszedł mi do głowy przepis na kanapkę na gorąco. To włoska kanapka z szynką parmeńską, salami i oliwkami. Dodałam jeszcze mozzarella i sałatkę przygotowaną z oliwek, suszonych pomidorów i ziół. Nie ma nic łatwiejszego jak kanapki na gorąco. Lubię kanapki nadziane pysznościami bo brzegi.

przepis na kanapkę na gorąco

kanapka przepis

przepis na kanapkę

Przepis na kanapkę po włosku

2 – 3 porcje

Składniki:

1 mała ciabata

10 czarnych oliwek

10 zielonych oliwek

6 suszonych pomidorów w oliwie

6 listków bazylii

¼ łyżeczki granulowanego czosnku

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy

1 łyżka czerwonego octu balsamicznego

50 g rukoli

50 g parmeńskiej szynki

150 g mozzarella

6 plasterków salami

przepis kanapka włoska

Nastaw piekarnik na 175ºC. Pokrój oliwki, suszone pomidory i bazylię. Dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż. Obłóż po kolei sałatką z oliwek, szynką parmeńską, salami, plastry  mozzarelli i rukolę . Przykryj drugą połówką, lekko dociskając. Posmaruj wierzch kanapki oliwą. Włóż ciabatę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut. Po upieczeniu pokrój ciabattę na 2 – 3 porcje. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *